کاخ تنهایی

آخرین ویرایش: 2 هفته قبل
کتاب کاخ تنهایی

دانلود کتاب کاخ تنهایی

کتاب کاخ تنهایی که یک زندگینامه است، در اردیبهشت ۱۳۷۰ توسط انتشارات میشل لافون در پاریس انتشار یافت، و اصل آن به زبان فرانسه نوشته شده است.

اهمیت این کتاب فقط به خاطر سبک نگارش «خاطرات بودنش» نیست، بلکه بیان آن دارای یک رنگ «سورئال» می باشد. 

به عبارت بهتر – خاطره در درون خاطره بیان می‌شود، و به همین جهت افعال در پاراگراف‌ها، در زمان «گذشته» یا زمان «حال» وجوه تصریفی فعل به کار می رود.

در آن خاطرات که پیشتر به چاپ رسید، نویسنده، یعنی همسر جداشده از شاه، به گونه‌ای نسبی، ملاحظاتی را در طرح بعضی مسائل به کار برده است.

آشنایی با محتوای زندگینامه

کتاب کاخ تنهایی اثری به قلم ثریا اسفندیاری، ملکه‌ی دوم ایران است که آن را با همکاری لویی والانتن به رشته‌ی تحریر در آورد. 

ثریا دختر خلیل خان از ایل بزرگ بختیاری بود و ترکیب چهره‌ی پدری بختیاری و مادری آلمانی، به او چهره‌ای زیبا و متفاوت بخشیده بود. او در جشن سفارت ایران در انگلیس با شمس پهلوی که به دنبال عروسی برای برادرش، محمدرضا بود، آشنا شد.

شاه از عکس او استقبال کرد و ثریا که آرزوی بازی در سینما و حضور در هالیوود را داشت، درست مانند پرنسسی که پایش را از قصه‌ها بیرون گذاشته، با لباس عروسی در کاخ شاه ظاهر شد. پادشاه شدیدا شیفته‌ی عروس جدیدش بود اما مشکلات زیادی در انتظار ثریا و محمدرضا بود. 

بسیاری از تجار و بازرگانان موظف بودند هدایایی را برای جشن عروسی شاه که حسابی تدارکش را دیده بود و خوراک و نوشیدنی‌هایش را از بلژیک سفارش داده بود، به تهران روانه کنند. اما هنوز زمان زیادی از عشق شاد و رویایی آنها نگذشته بود که سلطنت بار دیگر خود را با بحران جانشینی روبرو دید.

خلاصه کتاب کاخ تنهایی

نثر کتاب کاخ تنهایی در عین حال كه ساده نگاشته شده، عاری از طنز و گاه خالی از احساس نیست. از سوی دیگر تاثیری كه از متن كتاب می‌تراود و بسیار انسانی جلوه می‌كند آن است كه:

دختر نوجوانی را مردی به نكاح خود درمی آورد و سپس به سبب صرفا نازایی زن جوان را رها می‌سازد و سرنوشت، ثریا را راهی ایتالیا می‌كند.

ثریا اسفندیاری نتوانست هیچ فرزندی اعم از دختر و پسر برای شاه بیاورد و همزمان شدن نازایی همسر دوم محمدرضاشاه با حوادثی مانند مسئله نفت و کودتای 28 مرداد، پایه‌های سلطنت او را متزلزل ساخته بود.

شاه تا یک سال پس از کودتای 28 مرداد 1332 مسئله بچه دار نشدن را جدی نگرفته بود اما پس از آن همراه ثریا برای درمان به آمریکا سفر کرد. 

با این حال، چند پزشک بعدا پادشاه را متقاعد کردند که ثریا نمی تواند ولیعهدی برای او به دنیا بیاورد و در اسفند 1336 شاه و ثریا طلاق خود را اعلام کردند. کتاب کاخ تنهایی جزییات این اتفاقات را از دید ملکه‌ی سابق ایران دربردارد. 

کتاب کاخ تنهایی می‌تواند به نوبه‌ی خود، برگی باشد از آنچه که هفت سال، از سی‌و هفت‌ سال تاریخ سلطنت پهلوی دوم را در خود جای می‌دهد.

«ثریا اسفندیاری بختیاری»، ملکه اسبق آلمانی- بختیاری ایران، در خاطراتش مدعی این است که می­ خواهد دِین خود به تاریخ را ادا کند و برای اولین بار واقعیاتی را نقل کند. اگر چه سندیت سخنان او به طور جدی مورد تشکیک است.

بخشی از متن کتاب

در کتاب کاخ تنهایی می‌خوانیم: …با پول حاصل از این درآمد، پدربزرگم چندین پل معلق و جاده‌ای که در این زمان یگانه راه ارتباطی به سوی خلیج فارس و اقیانوس هند به شمار می‌رفت، احداث کرد. 

مسافران و کاروانیان نیز به مأموران پدربزرگم حق عبور می‌پرداختند، که در ازای آن، امنیت جان‌و حفاظت از اموالشان، ضمن مسافرت، تضمین می‌شد. پدربزرگ و جذم مردانی بودند لایق و باتجربه.

در ۱۹۰۴ (۱۲۸۳ خورشیدی)، در یک روز خوش هوا و پر غنیمت برای گل سرخ های اصفهان، جورج رینولدز انگلیسی، نماینده سرمایه دار معروف لندنی ویلیام ناکس دارسی، به سراغ خان‌های بختیاری آمد و به آنها گفت که از سه سال پیش، بیهوده به دنبال یافتن نفت در ایران بوده است.

یک روز که پدربزرگم به سخنان رینولدز گوش می داد از او چنین شنید: «جناب خان، با اجازه پادشاه ما اقدام به حفر چاه هایی در مرز شمال غربی کشور نمودیم و تاکنون یکصد و هفتاد هزار لیره در این عملیات سرازیر ساختیم بدون آنکه قطره ای نفت نمایان شود.» پدربزرگ همچنان با جدیت تمام به سخنان مرد انگلیسی گوش می‌داد.

و فقط گاهی سرش را می جنباند. رینولدز ادامه داد: «خان، ما به کمک شما و خانه‌ای دیگر بختیاری احتیاج داریم تا در نزدیکی ماماتن و مسجد سلیمان تحقیقات و کشفیاتی انجام دهیم – همین روستای مقدسی که می‌گویند معبد سلیمان در قدیم آنجا بوده است – شاید آنجا فرصت بیشتری در انتظارمان باشد!»

صفحه 152 زندگینامه کاخ تنهایی

مرد انگلیسی پس از لحظه ای چنین نتیجه گیری کرد: «دوست داریم مردان شما از میدان های نفتی حفاظت کنند و البته آماده ایم حق الزحمه مناسبی بپردازیم.» پدربزرگم پاسخ داد: «اعتماد شما موجب خوشوقتی ماست، اما چنین کوشش بزرگی باید همراه با روحیه برادری انجام گیرد. 

ما نمی خواهیم مزدبگیران شما باشیم، بلکه می خواهیم شریکتان باشیم.» سپس او انگشتان درازش را در ریش سفیدش فرو برد و پس از مکث افزود: «ما خواهان ده درصد سود حاصله در شرکت هستیم.» رینولدز وحشت زده فریاد کشید: «در این صورت پیش از اینکه بهره برداری مان شروع شود ورشکسته خواهیم شد.»

سردار اسعد با تعجب نگاهی به او کرد، سپس با لحنی بسیار مؤدبانه گفت: در چنین صورتی بهتر است از نقشه تان منصرف شوید. اما قدمتان همیشه نزد ما مبارک خواهد بود آقای رینولدز!» پدربزرگم می پنداشت با گذشت زمان توقعاتش مورد قبول واقع می شود.

ولی افسوس پیش از آنکه مذاکرات ادامه یابد، در همان سال، او و پدرش هر دو درگذشتند. اوضاع ناگهان دگرگون شد، زیرا که دارایی دو مرد می بایست میان وارثان متعدد تقسیم می شد.

پدرم هفت برادر داشت، اما در این هنگام هیچ یک از بختیاری ها جدا از دیگران نمی توانست ثروتمند شناخته شود، چرا که ایل سرگرم آماده کردن یک قیام مسلحانه بر ضد حکومت مرکزی بود و به پول نیاز داشت تا اسلحه و مهمات بخرد…

نقد کتاب کاخ تنهایی

در کتاب کاخ تنهایی سرگذشت عجیب زن دوم شاه را می خوانیم. 7سال بعد از اینکه فوزیه از خانواده سلطنتی ایران جدا شد و به مصر رفت، محمدرضاشاه که هنوز دهه اول پادشاهی‌اش را تمام نکرده بود با زن دیگری ازدواج کرد. 

شاه از ازدواج اول پسری نداشت که به‌عنوان جانشین و ولیعهد سلسله پهلوی بگمارد. 2سال قبل از ازدواج در دانشگاه تهران ترور شده و زخم برداشته بود. بعد از آن سعی کرد به‌صورت آهسته موقعیت خود را در سیاست ایران از یک شاه تشریفاتی ارتقا بخشد.

و با تغییر مجلس مؤسسان، قوانین را تا حدودی به نفع خود تغییر دهد. با این حال در حالت تجرد به‌سر می‌برد و تلاش هایش هم بی‌ثمر مانده بود تا اینکه عروس جدید خانواده سلطنتی را از میان خانواده‌ای برگزید که سابقه درگیری و پدرکشتگی با خاندان پهلوی داشت. 

یک سال بعد از کودتای 28مرداد 32، شاه مسئله بچه‌دار نشدن را جدی دید و با ثریا برای درمان به آمریکا رفت. اما چندین سال رفت‌و آمد اطبای مختلف شاه را متقاعد کردند که از ثریا نمی‌تواند ولیعهدی داشته باشد.

طلاق شاه و ثریا در اسفند 1336 اعلام شد. ثریا مدتی در ایتالیا زندگی کرد و با یک کارگردان ایتالیایی زمینه‌های یک زندگی مشترک را آغاز کرده بود که او نیز در حادثه‌ای هواپیمایی درگذشت.

ثریا اسفندیاری که خاطرات خود را در کتاب کاخ تنهایی نوشته، 3 آبان 1380 در سن 69 سالگی بر اثر سکته مغزی در پاریس درگذشت و او را در مونیخ آلمان دفن کردند.

کتاب‌های پیشنهادی

ثریا اسفندیاری نویسنده کتاب کاخ تنهایی

عنوان: کتاب کاخ تنهایی

نویسنده: ثریا اسفندیاری

با همکاری لویی والانتن

مترجم: امیرهوشنگ کاووسی 

تعداد صفحات کتاب: 306 صفحه

زبان کتاب: فارسی

حجم فایل: 31.23 مگابایت

نوع فایل: PDF (ZIP)

منبع: شهرکتاب

آنچه خواندید...

نوشته‌های مشابه

در کتاب عمو قاسم خاطرات جالب و آموزنده‌ای از دوستان، همرزمان و خانواده‌های شهدا درباره سلوک و منش حاج قاسم سلیمانی آمده است. مخاطب با مطالعه این خاطرات احساس قرابت و رفاقت بیشتری...
بروزرسانی: 2 ماه قبل
تعداد بازدید: 5891
وقتی شروع به خواندن کتاب کردم حس می کردم دوستم سینان یامور، تاریخ تولد خود را فراموش کرده و مثل دوستی صمیمی همراه شمس بوده. بعد از خواندن کتاب، دیگر مطمئن بودم نویسنده، شمس تبریز را کاملا درک...
بروزرسانی: 2 هفته قبل
تعداد بازدید: 2381

یک پاسخ

  1. ا. در کتابهای اسلامی از قول پیامبر نوشته شده زنی که بچه دار نشود از حصیری زیر پای شما بی ارزش تر است! پس از نظر اسلام کار شاه خیلی هم عجیب نبوده . به قول پیامبر حصیر بی ارزشی را دور انداخته نه یک انسان پر احساس و عاطفه را.
    2.مردی که در این کتاب از او صحبت شده پادشاه کشور است که باید ولیعهدی داشته باشد پس نمی تواند به میل خود رفتار کرده همسرش را حفظ کند.
    3.مساله زندگی شخصی شاه که اتفاقا نسبت به زندگی سران جمهوری اسلامی خیلی قابل دفاع است، ارتباطی به من و شما ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *