انسان اجتماعی

آخرین ویرایش: 2 سال قبل
انسان اجتماعی (nbookcity.com)

دانلود کتاب انسان اجتماعی

اگر مارکس با مفاهیمی مانند نظام مالكیت، ابزار تولید، روبنا، زیربنا و شيوه تولید می خواست جامعه را با همه پیچیدگی آن بازسازی کند، رالف گوستاو دارندورف در مقام طرفدار نظریه تعارض می کوشد تا همین کار را از طریق مفهوم «نقش اجتماعی» در کتاب انسان اجتماعی انجام دهد.

این مفهوم، که در بسیاری از نظریه های جامعه شناسی مفهومی جانبی است، برای دارندژف با مفهوم «اتم» برای فیزیکدانان قیاس پذیر است. دارندرف سعی می کند با مثال های گوناگون این امر را نشان دهد که درک واقعیت پیچیده و «آزارنده جامعه از طریق «نقش اجتماعی» امکان پذیر است. به نظر وی، حتی پدیده های کلان اجتماعی با این مفهوم قابل درک و تبیین می باشند.

خلاصه کتاب

کتاب انسان اجتماعی کاوشی ژرف در سرشت انسان اجتماعی و یا انسان برخوردار از نقش‌ هایی است که جامعه بر جبین وی حک می کند. در واقع این همان انسانی است که خاستگاه پژوهش‌های ناب جامعه‌ شناختی است. دارندرف در این اثر به‌راستی سترگ، دورنمای تاریخ، اهمیت و حیطه‌ی مقوله‌ی نقش اجتماعی را بر ما بر می‌ گشاید و معضلی را که انسان اجتماعی و تعارض نقش‌ها می‌ آفریند، ژرف می‌ کاود.

وی به استدلال عیان می‌سازد که برای جامعه و جامعه‌ شناسی، اجتماعی شدن همواره به مفهوم شخصیت‌ زدایی و سر فرود آوری آزادی و فردیت مطلق انسانی در برابر فشار و عمومیت نقش‌های اجتماعی است و لب به هشدارها می‌ گشاید که انسان اجتماعی بی‌ یاورانه رویاروی قوانین جامعه‌ شناسی و فرضیه‌ های آن است.

بخشی از متن کتاب

دارندرف از نظریه پردازانی به شمار می رود که برخلاف ساختارگرایان، و مخصوصا کارکردگرایان، تضاد و تعارض را ذاتی تمامی جوامع و عامل پویایی آنها می داند. گروه های اخیر از اسپنسر گرفته تا پارسوتر جامعه را نظامی کم و بیش بسته و در حال تعادل دانسته، تعارض ها یا تضادهای اجتماعی را عارضی و قابل حل می دانند. دارندرف در این زمینه دیدگاه مارکس را نیز به دلیل این که فقط بر تضادهای اقتصادی تکیه می کند و تحوّل اجتماعی را فقط در انقلاب یا دگرگونی قهرآمیز می شناسد محدود و ایستا تلقی کرده و تعارض های اقتصادی را یکی از تعارض های اجتماعی می داند.

خصوصا تعارض های مبتنی بر اقتدار و قدرت اجتماعی و یا تعارض های ایدئولوژیکی و اعتقادی را در جهت دگرگونی اجتماعی به همان نسبت با اهمیت معرفی می کند. وی همچنین تبلور دگرگونی های اجتماعی را تنها در انقلاب های قهرآمیز نمی داند، بلکه تحّولات اجتماعی پیوسته و حتی نامرئی را، که باعث دگرگونی اجتماعی می شوند، نتیجه همین تعارضات درونی و ذاتی جامعه دانسته و انقلاب ها را فقط یکی از انواع ممکن دگرگونی و تحّول اجتماعی می داند. تعارضات اجتماعی در تمامی سطوح مختلف جامعه وجود دارد. در پایین ترین سطح آن، تعارض بین نقش ها است و سپس تعارض در سطح گروه ها، جامعه ها و حتی تضادهای فراجامعه ای.

نقد کتاب انسان اجتماعی

دارندُرف در مقام طرفدار نظریه ی تعارض، بر این باور است که تعارضات بنیادین جامعه و یا دگرگونی های عمده ی اجتماعی بازتاب خود را به طور مشخص در دگرگونی نقش های اجتماعی می یابند، و می کوشد در کتاب انسان اجتماعی نشان بدهد که درک و تبیین واقعیت پیچیده ی جامعه و حتی پدیده های کلان اجتماعی از طریق مفهوم “نقش اجتماعی” امکان پذیر است.

به این ترتیب که مثلا تحول از جامعه ی فئودالی به جامعه ی صنعتی با تفکیک نقش تربیتی و کارفرمایی و نیز آموزش حرفه ای پدر قابل توضیح است. در جامعه ی فئودالی همه ی این نقش ها به عهده ی پدر است، اما در جامعه ی صنعتی این نقش ها از یکدیگر تفکیک می شوند و بعضی از آن ها به بیرون از خانواده منتقل می شود.

تعداد بازدید: 320 بار

Ralf%20Dahrendorf%20 %D8%B1%D8%A7%D9%84%D9%81%20%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%86%D8%AF%D9%88%D8%B1%D9%81

عنوان کتاب: انسان اجتماعی

جستاری در باب تاریخچه، معنا و نقد مقوله نقش اجتماعی

نویسنده: رالف گوستاو دارندورف

مترجم: غلامرضا خدیوی 

تعداد صفحات کتاب: 143 صفحه

زبان کتاب: فارسی

حجم فایل: 1.8 مگابایت

نوع فایل: PDF (RAR)

منبع: شهرکتاب

نوشته‌های مشابه

رولف دوبلی نویسنده، کارآفرین و رمان نویس مشهور سوئیسی است  که در ۱۵ ژوئیه ۱۹۶۶ در لوتسرن سوئیس متولد شد. او با کتاب هنر شفاف اندیشیدن به شهرت بالایی دست یافت. وی پس از نوشتن...
بروزرسانی: 2 ساعت قبل
تعداد بازدید: 35121
بامدادان در این کتاب با اتکا به منابع تاریخی و با استفاده از روشی تحلیلی، به بررسی روایت های مختلف از پیدایش اسلام می‌پردازد. او در این کتاب به این نتیجه می رسد که روایت های سنتی از پیدایش اسلام...
بروزرسانی: 6 روز قبل
تعداد بازدید: 108

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *