مرصاد العباد

آخرین ویرایش: 2 سال قبل
مرصاد العباد (nbookcity.com)

دانلود کتاب مرصاد العباد

با اهمیت ترین کتاب نجم رازی به نام مرصاد العباد، کتابی است نفیس که، در علم تصوف و اخلاق و سیر و سلوک و آداب معاش و معاد نگاشته شده و از آثار ادبی باارزشی است که در قرن هفتم نوشته شده است.

با وجود کثرت تألیفات نجم رازی، کتاب پیش رو تحقیقاً شاهکار اوست؛ چرا که از نظر نثر یکی از زیباترین و شورانگیزترین نوشته های عرفانی است. این اثر به قدری مهم و پردامنه است که عرفای بعد از نجم‌ رازی از جمله مولوی و حافظ همگی به نحوی متأثر از آن هستند. نجم رازی در مباحث خویش در کتابش بسیار از آیات و احادیث استفاده کرده است.

خلاصه کتاب

بی تردید عاشقانه ترین روایت از خلقت آدم، آن است که «شیخ نجم‌الدین رازی» معروف به نجم‌الدین دایه در کتاب مرصاد العباد تعریف کرده است: حکایت عاشقانه‌ آفرینش آدم. چرا خدا آدم را بی واسطه، به دست خود، خلق کرد؟ در فصل چهارم از باب دوم کتاب نخست بخشی از آیه‌ ۷۱ سوره مبارکه «ص» آمده: «همانا من بشری از گِل خواهم آفرید» و سپس این حدیث قدسی: «و پیغامبر که درود و تحیت خدا بر او باد، روایت کرده است از خداوند بزرگ و بلندمرتبه، که فرموده است: گل آدم را چهل روز به دست خویش سِرشتم.»

نجم‌الدین رازی برداشت خود را از کیفیت خلقت آدم، به زبانی عاشقانه بیان کرده است. این صوفی سده شش و هفت هجری در توضیح اینکه خدا فرموده که «گل آدم را به دست خویش سرشتم»، نخست، مثالی زیبا آورده است. او رفتارِ پادشاهان و فرمان‌روایانِ حکومت‌های دنیایی را هنگامی که می خواهند گنج یا گوهر بسیار گران‌بها را پنهان کنند، مثالی برای تبیینِ چرایی خلقت آدم به دست خالق مطلق آورده است.

گرچه كتاب، در دوران اعتلاى نثر فنى نوشته شده است، ولى در مجموع، انشاى آن به نسبت ساده است، البته نثر آن، برتر نيست و گاه تأثير نثر فنى در آن ديده می شود و به مقتضاى موضوع كاربرد صنايع لفظى، كاستى و فزونى می گيرد. ترتیب‌ و انسجام مطالب‌ خوب‌ است.‌ هرچند این انسجام و تسلسل در اصل به دقت نویسنده مرصاد العباد یعنی نجم‌الدین رازی برمی‌گردد اما مصحح نیز سعی کرده در انتخاب گزیده، انسجام و تسلسل منطقی حفظ شود و متن انتخاب شده به گونه ای است که مقصود از آن حاصل شود و نقصی در بیان‌آن مطالب ایجاد نشود.‌

بخشی از متن کتاب

پادشاهانِ صورتی (ظاهری، مجازی، دنیایی) چون عمارتی فرمایند([یعنی دستور ساخت ساختمانی را بدهند)، خدمتکاران بر کار کنند؛ ننگ دارند که به خودیِ خود دست در گِل نهند؛ به دیگران بازگذارند. ولکن چون کار بدان موضع رسد که گنجی خواهند نهاد، جمله خَدَم و حَشَم را دور کنند و به خودیِ خود، دست در گِل نهند و آن موضع به قدر و اندازه‌ گنج آماده کنند و آن گنج به خودیِ خود بنهند.

نقد کتاب مرصاد العباد

مرصاد العباد متنی ادبی با ویژگی‌های زبانی خاص دوره مؤلف است. این کتاب دارای نثری بینابین یعنی نه فنی و مصنوع و نه مرسل است. در توضیحات مولف آیین نگارش زبان فارسی مورد توجه بوده است، اما گاه برخی نکات به خصوص در پیشگفتار و شرح مؤلف قابل اشاره است. به عنوان مثال گزینشگر در جایی که می‌توانسته با وجود قرینه فعل را حذف کند، این کار را نکرده است.

نویسنده در مهم ترين اثرش، از ابتدا و انتهاي آفرينش و آغاز سلوک و نهايت سير و مقصد و مقصود عاشق و معشوق خبر می دهد. در عرفان رازي، حق تعالي که زيباي مطلق است اسما و صفات خود را در کائنات متجلي کرده تا هر ذره اي به اندازه استعداد خويش به کمال نايل شود، اما اين انسان است که با بهره مندي از آيينه «دل»- که جايگاه جميع اسما و صفات زيباي حق تعالی است- زيبايی های او را به تمام و کمال بازتاب می دهد.

تعداد بازدید: 3,116 بار

%D9%85%D8%B1%D8%B5%D8%A7%D8%AF%20%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%A8%D8%A7%D8%AF%20 nbookcity.com 1

عنوان کتاب: مرصاد العباد

من المبد الی المعاد

نویسنده: شیخ اجل ابوبکر عبدالله بن محمد بن شاهاورالاسدی

معروف به شیخ نجم الدین رازی (عبدالله بن محمد نجم رازی)

تعداد صفحات کتاب: 320 صفحه

زبان کتاب: فارسی

حجم فایل: 40.3 مگابایت

نوع فایل: PDF (RAR)

منبع: شهرکتاب

نوشته‌های مشابه

بامدادان در این کتاب با اتکا به منابع تاریخی و با استفاده از روشی تحلیلی، به بررسی روایت های مختلف از پیدایش اسلام می‌پردازد. او در این کتاب به این نتیجه می رسد که روایت های سنتی از پیدایش اسلام...
بروزرسانی: 3 روز قبل
تعداد بازدید: 91
ان تولی زمانی که تصمیم گرفت کتاب دهکده‌ی آدمخواران را بنویسد، تنها به مدارکی که در دست داشت بسنده نکرد. او به همان روستا سفر کرد و با مردم صحبت کرد. این گفتگوها تا حدی پیش رفت که مردم روستا او...
بروزرسانی: 41 دقیقه قبل
تعداد بازدید: 4855

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *