پسری روی سکوها

آخرین ویرایش: 2 سال قبل
پسری روی سکوها (nbookcity.com)

دانلود کتاب پسری روی سکوها

نویسنده در کتاب پسری روی سکوها دیدارهایی را از اوایل دهه‌ی 1340 تا اواخر دهه‌ی 1370 از میان صدها بازی مرور می‌کند.

مبنای تقسیم بندی دهه‌ی 1340 کشف فوتبال و سپس پیروزی تاریخی تیم ملی ایران برابر اسرائیل در سال 1347 است که آغازی دیگر برای فوتبال به شمار می‌رفت.

حمیدرضا صدر از طرفداران دو آتیشه و کلاسیک ورزش فوتبال است و آنچه نوشته‌های او را فوق العاده خواندنی کرده، علاوه بر نثر شیوایش، حافظه‌ی دقیق اوست که همچون یک دوربین فیلمبرداری، همه‌ی اتفاقات مهم را با جزییات ثبت کرده است. او “وقایع نگاری چهار دهه ای فوتبال ایرانی” را به شیوه‌ی گاه شماری و با استفاده از حافظه و قلم غنایی اش شرح داده است.

خلاصه کتاب

کتاب پسری روی سکوها، حوادث ریز و درشت فوتبال ملی ایران را در قالب داستان و با قلم منحصر به فرد حمیدرضا صدر توصیف کرده است. در کتاب تنها از فوتبال صحبت نشده بلکه در کنار فوتبال وقایع سیاسی، هنری و توصیف شخصیت‌ها هم به تصویر کشیده شده‌اند. این اثر در اصل، ابراز عشق یک هوادار به فوتبال است. نویسنده خاطرات عاشقانه‌ی خود را به‌زیبایی نوشته است تا به فوتبال، به دلیل تمام لحظات تلخ و شیرینی که برایش ساخته است، ادای دِینی کرده باشد. دکتر صدر برای توصیف بهتر و توضیح چرایی نوشتن کتاب، در مقدمه مقوله‌ی طرفداری را شرح می‌دهد:

«فوتبالی‌ها نمی‌پذیرند اوقات سپری شده روی سکوها تلف کردن زندگی بوده، که احتمالا بوده. احتمالا می‌توانستید وقت‌تان را صرف فعالیت‌های کارسازتری کنید. صرف چیزهایی  که آینده‌تان را سامان دهد … اما نیش‌ها، نوش‌ها و اطوارهای روشنفکری و دهن‌کجی به فوتبال در گذر ایام بی‌اهمیت شدند. بی اهمیت و ظرفیت فوتبال بزرگتر، بیشتر، جذاب‌تر و غیرمنتظره‌تر… مهم این است که بازیکنی مثل حسن روشن از راه خواهد رسید و دروازه‌ی تسخیرناپذیر توماژوفسکی را تسخیر خواهد کرد…. مهم این است که میلیون‌ها نفر با به صدا درآمدن سوت پایان بازی ایران و استرالیا در سراسر کشور، در هر شهر و قصبه و محله‌ای، از خانه‌ها بیرون می‌ریزند و به پای‌کوبی می‌پردازند.»

در انتهای کتاب پسری روی سکوها و در قسمت موخره، نویسنده فوتبال را با زندگی مقایسه می‌کند و از امید به روزهای بهتر صحبت می‌کند. شاید یکی از دلایلی که فوتبال را به پرطرفدارترین ورزش دنیا تبدیل کرده است، همین امیدبخشی آن باشد. در فوتبال تا لحظه‌ی آخر پیروزی و جبران شکست ممکن است و تلاش برای پیروزی هیچ‌گاه پایان نمی‌پذیرد.

بخشی از متن کتاب

در جام ملت های آسیای 1996 در امارات آغازی نومید کننده داشته اید. شکست 2 – 1 از عراق با تک گل بی اثری در واپسین دقیقه از علی دایی. پیروزی قابل پیش بینی برابر تایلند با سه گل و سرانجام به زانو درآوردن عربستان با ضربه های کریم باقری، علی دایی و خداداد عزیزی. ترکیب تان را شناخته اید و فوتبال تان تک ضرب شده. هم فکورانه و هم آمیخته به تعصب. محمد مایلی کهن اعتماد به نفس داشته و آن را به پسرانش منتقل کرده… امروز این جا علی دایی کولاک کرده و راهش را از همتایانش سوا. در دوبی، از همین امروز.

کره در دقایق اولیه دروازه ی نیما نکیسا را باز کرده و نیمه ی اول را با پیروزی 1 – 2 پشت سر گذاشته. خداداد عزیزی بازی را 2 – 2 کرده. سپس آن چه بر صفحه ی تلویزیون دیده ای شبیه کلیپ های تدوین شده بوده. چشم هات را مالیده ای که بازی واقعی بوده یا نه. دایی چهار گل طی بیست و دو دقیقه زده. از دقیقه ی 66 تا 88. آتش بازی راه انداخته. گل های پشت سر همی زده با بی اعتنایی به قواعد منطق و فیزیک. در آن بیست و دو دقیقه همه جا بوده.

نیمه ی میدان کره ای ها را با قلدری اندازه ی کفش هایش کرده و با ارسال هر توپی ناخوانده و سر زده مثل آذرخش ظاهر شده و ضربه ی نهایی را نواخته. نواخته و کره ای ها را منگ و گیج کرده. مات و مبهوت. اشک های پارک جون وان، مربی کره، را درآورده. سینه های ایرانی ها را پر کرده از غرور. شادی مردم را در خیابان ها به ارمغان آورده. رقص برف پاک کن اتومبیل ها را. هجوم صدها مشتاق را به خانه ی پدرش در اردبیل.

نقد کتاب پسری روی سکوها

دهه‌ی 1350 تا زمان انقلاب 1357 طولانی‌ترین فصل کتاب پسری روی سکوها را ساخته، چرا که طرافداران بیش از هر دوره‌ای درگیر فوتبال ایران بودند و بیش از هر زمانی روی سکوها نشستند. تعداد روایات مربوط به پرسپولیس و تاج / استقلال در این دوره بیش از سایر تیم‌هاست، چرا که فوتبال آن عصر در تهران و ایران حول این دو باشگاه می‌چرخید. فصل بعد وقوع انقلاب تا پایان نبرد هشت ساله با عراق را دربرمی‌گیرد. فصل پایانی هم به فوتبال پس از پایان جنگ تا حضور در جام جهانی 1998 اشاره دارد.

نقطه‌ی پایانی، نمایش شیرین تیم ملی در فرانسه است. پیروزی برابر ایالات متحده و شب خاطره‌انگیزی که همه به کوچه‌ها و خیابان‌ها ریختند. فوتبالی‌ها توانایی فراوانی در تدوین ذهنی دارند. آن‌ها می‌توانند صحنه‌های بازی دو‌ ساعته‌ای را که دیده‌اند در یک الی دو دقیقه پشت سر هم قطار کنند یا درگیری‌های مسابقاتی را که فقط توصیف‌شان را شنیده یا خوانده‌اند بلافاصله پیش روی‌شان مجسم کنند. فوتبالی‌ها معمولاً در تونل زمان پرسه می‌زنند.

در پایان خواندن کتاب پسری روی سکوها را به تمام طرفداران فوتبال پیشنهاد می کنیم.

کتاب های پیشنهادی

تعداد بازدید: 346 بار

Hamid%20Reza%20Sadr%20 %D8%AD%D9%85%DB%8C%D8%AF%D8%B1%D8%B6%D8%A7%20%D8%B5%D8%AF%D8%B1

عنوان کتاب: پسری روی سکوها

وقایع نگاری چهار دهه ای فوتبال ایرانی

نویسنده: حمیدرضا صدر

تعداد صفحات کتاب: 363 صفحه

زبان کتاب: فارسی

حجم فایل: 36.62 مگابایت

نوع فایل: PDF (RAR)

منبع: شهرکتاب

دکمه دانلود قابل مشاهده برای کاربران ویژه

نوشته‌های مشابه

در این داستان، نویسنده ما را به صحنه جدال گناه و معصومیتی می برد که در آن، معصومیت آنچنان قوی است که در هم شکستگی او، طرف مقابل را نیز در هم می شکند و باعث می شود که او نیز از این مجادله سالم...
بروزرسانی: 1 سال قبل
تعداد بازدید: 201
یکی از دلایل جذابیت آثار جان اشتاین بک در دنیای امروز، پرداختن به ناهنجاری‌های بشری از جمله تغییرات زیست‌ محیطی است. به همین خاطر بسیاری معتقدند که کتاب‌های این نویسنده فراتر از...
بروزرسانی: 11 ماه قبل
تعداد بازدید: 199

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *