خاطرات بولیوی

آخرین ویرایش: 1 سال قبل
خاطرات بولیوی (nbookcity.com)

دانلود کتاب خاطرات بولیوی

کتاب خاطرات بولیوی در واپسین روزهای زندگی ارنستو چه گوارا، یعنی هنگامی که او برای گسترش انقلاب سوسیالیستی در کشور بولیوی به سر می‌برد، به رشته‌ی تحریر درآمده‌ است.

ارنستو چه گِوارا متولد ۱۴ ژوئن ۱۹۲۸ است که در  ۹ اکتبر ۱۹۶۷ اعدام شد. او  پزشک، مبارز، سیاست‌مدار، نظریه‌پرداز و نقلابی مارکسیست است. او در آرژانتین متولد شد و یکی از مهم‌ترین افراد در پیروزی انقلاب کوبا بود. چهره و ظاهر و عکس‌های او یکی از مشهورترین نمادهای انقلابی در جهان است و طرفداران بسیاری دارد.

او دانشجوی پزشکی جوانی بود که به آمریکای جنوبی رفت و فقر، گرسنگی و بیماری، مردم را دید. همان زمان تصمیم گرفت که مبارزه علیه امپریالسم را آغاز کند. او طرفدار سخت تفکر کمونیستی بود. این کتاب ابتدا در پیش‌گفتار مقدمه‌ای از زندگی چه‌ گوارا می‌گوید و بعد هم یادداشت‌های شخصی او است.

خلاصه کتاب

در تاریخ انقلابهای بشردوستانه چهرهی هیچ انقلابی دیگری به‌اندازه‌ی چهرهی ارنستو چهگوارا شناخته‌شده نیست. عکس چهگوارا نه‌تنها در آمریکای جنوبی بلکه در تمام جهان نمادی برای صلح و آزادی است. چهگوارا شخصیت ویژهای داشت و هرکسی را که میدید تحت تأثیر قرار می‌داد. کتاب خاطرات بولیوی خاطرات این نویسنده از عملیاتی است که در بولیوی انجام داده است. خواندن خاطرات این شخصیت نه‌تنها در شناخت او مؤثر خواهد بود، بلکه اطلاعات مفیدی دربارهی جنگ بولیوی هم در این کتاب بیان‌شده است که سبب آشنایی بیشتر با این جنگ میشود.

چه، در دورۀ فعالیت چریکی‌اش عادت داشت روزنگارهایش را به‌ دقت در یک دفتر یادداشت خصوصی ثبت کند، راهپیمایی‌های دراز، از روی زمین‌های ناهموار و دشوار گذر، در وسط جنگل‌های مرطوب، هر وقت نیروی رزمی، که همیشه زیر بار سنگین کوله‌پشتی‌ها و مهمات سلاح‌های خود خم‌شده بودند، یا وقتی اردو می‌زدند، چه را می‌دیدی که دفتر یادداشت کوچکی درمی‌آورد و با دستخط نسبتاً ناخوانای یک پزشک تند تند یادداشت‌هایش را به‌دقت می‌نوشت.

در پی انقلاب کوبا، ارنستو چه‌گوارا به دنبال رویکرد عمل‌گرایانه‌ی وقت، در سفری مخفیانه در سال 1966 به امید برانگیختن حس انقلابی در سرزمین‌های آمریکایی جنوبی به بولیوی عزیمت کرد. کتاب خاطرات بولیوی در چهار بخش نوشته‌ شده است:

  1. فیدل کاسترو: مقدمههای ضروری
  2. روزنگارهای بولیوی
  3. نیروی چریکی
  4. یادداشتهایی در شرح احوال

بخشی از متن کتاب

همین که دادگاه دبره در کامیری برگزار شد، یک سیرک رسانه ای به شهر هجوم آورد و نگاه های عالم به بولیوی و ژنرال ها و دستگاه حقوقی آن دوخته شد، خصوصا نگاه ژنرال دوگل، رئیس جمهوری فرانسه. بنابراین دولت ناگزیر بود از مخاطرات دادگاه علنی دیگر بپرهیزد. وقتی گوارا اسیر شد – و برغم این واقعیت که در بولیوی مجازات اعدام معمول نبود – سه ژنرال اصلی، بارینتوس و اوواندو و تورس، با هم دیدار کردند و تصمیم گرفتند او را اعدام کنند. بعضی مدعی اند که آنها طبق دستورهای مستقیم واشینگتن عمل می کردند و کوبایی تبعیدی فلیگز رودریگوئز، مأمور سیا در لا ایگوئرا حضور داشت به این منظور که اطمینان یابد آنها فرمان می برند.

ژنرال اونگانیا، رئیس جمهور آرژانتین، باید به نحوه برخورد در نظر گرفته شده با یک شهروند آرژانتینی به بولیوی اعتراض می کرد (گوارا از تابعیت کوبایی خود چشم پوشیده بود؛ به جای آن ژنرال پیامی به پنتاگون فرستاد مبنی بر این که با تصمیم آنها در مورد کشتن گوارا کاملا موافق است. من همیشه مجذوب سرگذشت چه گوارا بوده ام. به روشنی شور و حالی را به یاد می آورم که در بوئنوس آیرس به وجود آمد آنگاه که روزنامه های گزارش دهنده از انقلاب کوبا، به یک پزشک آرژانتینی اشاره می کردند که فرمانده شده بود.

مردی جوان که هیچ آموزش نظامی ندیده بود، داشت نیروهایش را در پهنه جزیره کوبا از یک پیروزی به پیروزی دیگر رهبری می کرد. درست چند سال پس از اینکه ارتش آرژانتین او را برای خدمت سربازی ناتوان اعلام کرده بود. من و ارنستو گوارا از زمینه اجتماعی همانندی برخاستیم و خانه خانواده او در باریو نورته بوئنوس آیرس از خانه من زیاد دور نبود. با اینکه او ده سال از من بزرگتر بود، زندگی ما از رویدادهای سیاسی همسانی متأثر بود. ما به یک ورزشگاه زیاد آمد و رفت می کردیم…

نقد کتاب خاطرات بولیوی

علاقه‌مندان به تاریخ جهان و صدالبته دوست‌دارانِ شخصیت افسانه‌ای چه‌ گوارا، قطعاً از خواندن کتاب خاطرات بولیوی مطالب فراوانی را خواهند آموخت. به لطف دقتِ نظر چه گوارا در یادآوری وقایع روزمره، ما اطلاعات مفصلی از آخرین روزهای زندگی او در بولیوی داریم. امروزه دیدگاه‌های متفاوتی درباره‌ی چه گوارا وجود دارد؛ در مقابل طیف عظیمی که شیفته‌ی شخصیت کاریزماتیک و ایده‌های ضدسرمایه‌دارانه‌‌ی او هستند، گروهی نیز با استناد به برخی از واقعیت‌های تاریخی، چه گوارا را تروریستی بالفطره و مردی خونریز و بی‌رحم می‌دانند.

برخی نیز او را به عنوان انسانی با دغدغه‌های والا، اما فاقدِ درکی درست از واقعیت معرفی می‌کنند؛ مردی ایده‌آلیست که دن‌کیشوت‌وار با خصمِ خیالی می‌جنگید. واقعیت نیز این است که آن ایده‌هایی که چه گوارا جان خود را در راه تحققشان از دست داد، امروزه عملاً از سکه افتاده‌اند. وضعیت اسفبار امروز مردم کوبا، و فروپاشی رژیم خونریز و مخوفِ کمونیستِ شوروی (که چه گوارا همواره ستایشگر آن بود) به سختی می‌تواند حامل معنایی جز شکست ایده‌های گوارا و همفکرانش باشد.

با این حال، تمام مخالفان و موافقان چه گوارا در این باره که او یکی از مهم‌ترین شخصیت‌های قرن بیستم بوده است اتفاق نظر دارند. بنابراین مطالعه‌ی احوال و آثار او برای هر انسان متفکری، با هر باور سیاسی و اجتماعی‌ای، سودمند و آموزنده است. در پایان این نکته را نیز باید افزود: چه گورا فقط چریک و مبارز نبود؛ او پیش و بیش از اینها متفکری برخوردار از ذهنیتی شاعرانه بود.

بنابراین کتاب خاطرات بولیوی، و همچنین دیگر آثار وی صرفاً ارزش تاریخی ندارند؛ بلکه همچنین، از ارزش‌ ادبی نیز برخوردارند.

کتاب های پیشنهادی

تعداد بازدید: 531 بار

Che%20Guevara%20 %DA%86%D9%87%20%DA%AF%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%A7

عنوان کتاب: خاطرات بولیوی

(خاطرات ارنستو چه گوارا)

نویسنده: ارنستو چه گوارا

مترجم: جمشید نوایی

تعداد صفحات کتاب: 297 صفحه

زبان کتاب: فارسی

حجم فایل: 29.34 مگابایت

نوع فایل: PDF (ZIP)

منبع: شهرکتاب

دکمه دانلود قابل مشاهده برای کاربران ویژه

نوشته‌های مشابه

کتاب لیدی الیزابت روایت زندگی شاهزاده الیزابت است که در قرن شانزدهم میلادی در قصر هت فیلد انگلستان زندگی می‌کند. او در ابتدای داستان سه سال دارد و همراه با ندیمه‌ها و خدمتکاران شاه زندگی می‌کند...
بروزرسانی: 2 سال قبل
تعداد بازدید: 604
کتاب سه شنبه‌ ها با موری ازجمله آثار ادبیات غیرداستانی است که میچ آلبوم، نویسنده‌ی آمریکایی آن را به رشته‌ی تحریر درآورده است. میچ آلبوم در این کتاب خاطرات خود با استادش موری...
بروزرسانی: 4 هفته قبل
تعداد بازدید: 8359

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *