احمدرضا احمدی

احمد رضا احمدی بی‌نیاز از معرفی است، بیش از پنج دهه حضور متداوم در سطح بالایی از ساحت شعر نوِ معاصر از او چهره‌ای فراموش نشدنی و تاثیر گذار ساخته است.

بیشتر بخوانید…

از آغاز دهه چهل تا امروز مخاطبان بسیار داشته است، با سبکی که باعث شد زمانی از او به عنوان الیوت شعر ایران یاد کنند. احمدی زبان خاص خود را در شعر نو دارد، همراه با گرایش‌هایی نوآورانه (در زمان خود) مبتنی بر سادگی زبان و استفاده از کلماتی آشنا در زندگی روزمره برای بیان مفاهیمی که از عمق در خور اعتنایی برخوردارند.

فعالیت احمد رضا احمدی تنها به شعر محدود نبوده، او متولد کرمان است به سال ۱۳۱۹ هم‌نسل و همنشین هنرمندانی که در شکل گیری موج نوی سینمای ایران نقش پررنگی داشتند. در میانه دهه چهل او نیز همانند پاره‌ای هنرمندان و اهل ادبیات سودای پرداختن به سینما در سر داشت. اما نهایتا پس از تجربه همکاری در چند فیلم موج نویی (به عنوان بازیگر و دستیار کارگردان) ترجیح داد به همان شعر بپردازد.

سایر فعالیت های احمدی

احمد رضا احمدی در زمینه ادبیات کودک نیز آثار ارزنده ای منتشر کرده است. او کارمند کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود و در مقطعی که به عنوان مدیر تولید بخش موسیقی کانون فعالیت می کرد زمینه ساز انجام فعالیت های هنری ارزشمندی شد.

صدای گرم او باعث شده علاوه بر دکلمه اشعار خود برای دکلمه اشعار برخی دیگر از شاعران از صدای او استفاده شود که مشهورترین‌های آنها دکلمه اشعار سهراب سپهری بوده. در سال‌های اخیر او علاوه بر نوشتن آثاری به نثر و همچنین انتشار آثار ترکیبی از عکس و شعر و نثر؛ رمان نیز نوشته است.

با همه این احوال اگرچه در طول سالهای دور و نزدیک احمدی فعالیت های هنری گوناگونی داشته است اما در میان آنها پرنگ تر و جدی‌تر از همه سرودن شعر بوده است. انتشار سه مجموعه شعر «زنی در کنار ویترین ها»، «روبان قرمز» و «خواب و خواب و خواب و خوابی نیست» در مدت زمانی کوتاه، یعنی حد فاصل زمستان ۱۳۹۳ بهار ۱۳۹۴ نشان دهنده فعالیت جدی و پیگیر بودن احمدرضا احمدی در این ایام است. ایامی که از قضا بسیار با بیماری و بیمارستان دست به گریبان بوده است.

متاسفانه غیر از تاریخ انتشار کتاب‌ها که در شناسنامه آنها مندرج است، در انتهای هیچ یک از اشعار تاریخ سرودن آنها دیده نمی شود. اما با توجه به ترتیب انتشار آثار احمدی به نظر می رسد در فاصله سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۳ سروده شده باشند. این سه کتاب را نشر چشمه برخلاف سنت معمول خود خارج از مجموعه جهان تازه شعر که دربرگیرنده اثار شاعران معاصر ایرانی است، در قالب یونیفرمی مشابه هم و شکیل منتشر کرده است.

روی جلد هر سه کتاب مزین شده به نقاشی هایی زیبا از آیدین آغداشلو که علاوه بر زیبایی هر سه در یک سبک قرار می گیرند؛ چنانکه گویی سه گانه‌ای باشند از سروده های شاعر در این روزهای پیری و بیماری. البته کتاب «خواب و خواب و خواب و خوابی نیست» را احمدرضا احمدی به پاس دوستی ۵۵ ساله اش با آغداشلو به او تقدیم کرده و کتاب زنی در کنار ویترین ها نیز هدیه شده به قاسم صنعوی است.

اما علاوه بر این کد های ظاهری و برون متنی و همچنین پاره ای مشابهت های درون، آنچه این سه مجموعه شعر را به یکدیگر مرتبط و چه بسا در قالب سه گانه ای می گنجاند این است که خود احمد رضا احمدی پیشتر در گفتگویی خبری با ایسنا، به انتشار آخرین سروده های خود در قالب کتابی ۷۰۰ صفحه با عنوان «خواب و خواب و خواب و خوابی نیست» اشاره کرده بود که ظاهرا سپس به این نتیجه رسیده اند این اشعار را به جای انتشار کتابی حجیم، در قالب سه کتاب «روبان قرمز» با ۱۱۰ قطعه شعر و «خواب و خواب و خواب خوابی نیست» با ۱۱۸ قطعه شعر و «زنی در کنار ویترین‌ها» با ۱۰۳ قطعه شعر منتشر کنند.

اما علاوه بر آنچه گفته شد نشانه هایی درون متنی را نیز در این باره می توان مورد توجه قرار داد، شاخص‌هایی که این ۳۲۱ شعر کوتاه سپید را که در این سه دفتر منتشرشده، به یکدیگر نزدیک می سازد. این اشعار از ویژگی های زبانی و شعری آثار متاخر احمدی برخوردارند.

سبک احمدرضا احمدی

احمدرضا احمدی شاعری ست صاحب سبک که با زمانه پیش آمده اما شعر او اگر تغییر یافته و به روز شده به شکلی تدریجی در درون خود بوده است. شعر احمدی هنوز آن خصیصه مهم سادگی ظاهری و عمق درونی را که از روزگار جوانی در اشعارش وجود داشته حفظ کرده است، پویایی زبان اشعارش نیز سال‌هاست که به ثبات و پختگی رسیده است.

بنابراین مخاطبانی از طیف های مختلف می‌توانند با آثار او ارتباط برقرار کرده و هریک به فراخور حال خود از آن بهره‌مند شوند. به هر روی این سه مجموعه دستاورد شعری احمد رضا احمدی در ایامی‌ست سخت که درد بیماری و پیری باعث تلخی محسوس نگاه او شده است.

گذر زمان، فراموشی، پایان، بیماری از جمله مفاهیمی است که با حال و هوای این کتاب عجین شده است. در این اشعار احمدرضا احمدی شور و عطش جوانی جای خود را به پختگی و غنای پیری داده است و جالب اینکه با همه‌ی اندوهی که در تارو پود این اشعار می توان دید و با وجود تاکید شاعر بر مرگ به عنوان گریزناپذیرترین حقیقت زندگی، روحی از امید در این اشعار می توان یافت که به عشق عطراگین شده اند حتی در این فرصت نه چندان طولانی باقی مانده.

کتاب خواب و خواب و خواب خوابی نیست (NbookCity.Com)
کتاب های اشتراکی

خواب و خواب و خواب خوابی نیست

افسوس عمر ما کوتاه بود. ما خیلی از آرزوهای ناتمام را می‌بایست به گور می‌بردیم. این تابوت‌های خیس، در این باران چه سرنوشتی دارند. ما که حدسی نداریم. شما چه حدسی دارید. شما هم که روبه روی ما…

بیشتر بخوانید »
کتاب ساعت 10 صبح بود (NbookCity.com)
احمدرضا احمدی

ساعت 10 صبح بود

گاهی عابری دلزده شب، درِ این خانه را می‌کوفت. تکه نانی و روزنامه‌ای بیات را پشت در می‌گذاشت و در سرما غیب می‌شد. چه تفاوت داشت که ما چهره‌اش را در سرما ببینیم یا نبینیم. چاقوها بران، ماهیان قرمز…

بیشتر بخوانید »
کتاب چای در غروب جمعه روی میز سرد می شود (NbookCity.Com)
احمدرضا احمدی

چای در غروب جمعه روی میز سرد می شود

کلید اتاق مسافرخانه همیشه در دستان تو بود. خاموش به اتاق مسافرخانه رفتیم، جوان و خاموش بودیم. صاحب مسافرخانه از خنده های ما خشنود بود. پس گاهی صبحانه به ما تعارف می‌کرد. در اتاق مسافرخانه…

بیشتر بخوانید »
کتاب زنی در کنار ویترین ها (NbookCity.Com)
احمدرضا احمدی

زنی در کنار ویترین ها

با تکه نانی، سوار بر اسبی مفلوک به سوی پایان بیابان حرکت کرد. تکه نان را به دریا انداختند. هر روز با شن دریا، خانه‌ای می‌ساختند. می‌خواستند این خانه دوام داشته باشد. قصدشان این بود که به دریا وصل شوند…

بیشتر بخوانید »
کتاب روبان قرمز (NbookCity.Com)
احمدرضا احمدی

روبان قرمز

گاهی می‌پرسم: شک و یقین، باهم چه تفاوتی دارند؟ اوج پوچی هنگامی فرا می‌رسد که ورقه های استخدام و نسخه های بیماری‌ها را برای تجدید از خانه بیرون می‌برم. غروب که شد، فقط گوشه هایی…

بیشتر بخوانید »
در پایان شب خاکستری (nbookcity.com)
شعر

در پایان شب خاکستری

اگر فرصتی باشد تمام مهتاب را در میان گل‌های نرگس، شقایق جا دهم؛ گل‌های نرگس و شقایق را سراسیمه در شعرم، در روزم بیاورم؛ این رخوت و خلسه‌ی در کلام است، شاعر را گناهی نیست…

بیشتر بخوانید »
قافیه در باد گم می شود (nbookcity.com)
شعر

قافیه در باد گم می شود

احمدرضا احمدی نویسنده کتاب قافیه در باد گم می شود به نسلی از شاعران تعلق داشت که در دورانی پرحادثه رشد کرده بودند و گفته بود نسل ما از سیاست بی‌ تأثیر نبود و بسیار در حادثه قرار می‌…

بیشتر بخوانید »
موهبات فراموشی (nbookcity.com)
شعر

موهبات فراموشی

احمدی به طنز گزنده و گاه خنده آورش، معروف است، طنزی كه در لحظه گل می‌كند و توانايی به سخره گرفتن همه چيز را دارد، در يادداشت های اين بخش نيز، احمدی بخشی از اين توانايی طنازانه اش را…

بیشتر بخوانید »
کجا باید رفت تا سکوت غوغا کند (nbookcity.com)
شعر

کجا باید رفت تا سکوت غوغا کند

احمدرضا احمدی از بیست سالگی به طور جدی شعر گفتن را آغاز کرد و اولین مجموعه شعر خود را با نام «طرح» در سال 1341 منتشر کرد. احمدی حرف‌های خود را مال خودش می‌داند. او به دلیل…

بیشتر بخوانید »
تابستان و غم (nbookcity.com)
شعر

تابستان و غم

این مجموعه 231 شعر را دربردارد. احمدی درعرصه‌ی شعر نو، ادبیات فارسی و حوزه‌ی کودک و نوجوان فعالیت داشته و همچنین پژوهش‌ها، مصاحبه‌‌ها و ویراستاری‌هایش در زمینه‌ی موسیقی قابل‌ تقدیر…

بیشتر بخوانید »