موسیقی شعر

موسیقی شعر (nbookcity.com)

دانلود کتاب موسیقی شعر

محمدرضا شفیعی کدکنی در کتاب موسیقی شعر ، می کوشد که مبانی جمال شناسیِ شعر فارسی را در حوزه ساخت و صورت ها و حوزه موسیقیِ شعر مورد بررسی انتقادی قرار دهد. کتاب در پنج باب تنظیم شده است. در باب اول رابطه ی شعر و موسیقی به اعتبار جلوه های وزن و قافیه و ردیف مطرح است.

در باب دوم برخورد فلاسفه و متفکران ایرانی با نقش موسیقایی شعر بررسی شده است. در باب سوم از شعر منثور و جلوه های موسیقایی آرایش های بدیعی سخن می رود. باب چهارم تطبیق بعضی از مبانی نظری این کتاب بر شعر فردوسی و مولوی و حافظ است. و باب پنجم مطالعاتی است درباب مسائل وزن در شعر فارسی.

بخشی از متن کتاب

ممکن است فردا، یا همین امروز عصر، عقیدهٔ دیگری داشته باشم ولی در این لحظه با اطمینان خاطر می‌توانم بگویم: شعر حادثه ‌ای است که در زبان روی می‌دهد و در حقیقت، گویندهٔ شعر، با شعر خود، عملی در زبان، انجام می‌دهد که خواننده، میان زبان شعری او، و زبان روزمرّه و عادی ـ یا به قول ساختگرایان چک: زبان اتوماتیکی ـ تمایزی احساس می‌کند. این تمایز می‌تواند علل بسیاری داشته باشد، عللی شناخته شده و عللی غیرقابل شناخت. اتفاقاً شعر حقیقی، شعر ادبی، همان شعری‌است که علت تمایز آن از زبان مبتذل و معمول، در تمام ساحات، قابل تعلیل و تحلیل نیست.

نقد و بررسی کتاب موسیقی شعر

موسيقي يكي از عناصر سازنده‌ شعر است كه كلام را برجسته مي‌سازد و سبب تمايز زبان نظم از نثر مي‌گردد. بررسي اين ركن از شعر، همچنين پيوندي كه ميان آهنگ كلام با عناصر ديگر وجود دارد، مسأله‌اي است كه اين مقاله بدان مي‌پردازد. براي تبيين اين مسأله در دو بخش: بخش اوّل به تعريف موسيقي و انواع آن در شعر فارسي پرداخته، بخش دوم رابطه‌ ميان موسيقي شعر با موضوع، تخيّل و عاطفه بررسي شده است. تشريح مطالب مذكور، مشخص ساخت كه موسيقي شعر در كنار تقسيمات چهار‌گانه‌ اديبان فارسي زبان به سه دسته‌ موسيقي بيروني (جنبه عروضي شعر)،‌ موسيقي كناري (آهنگ خاص همخواني ميان كلمات پاياني مصراع‌ها «رديف و قافيه») و موسيقي مياني (انواع توازن‌هاي حاصل از ارتباطات لفظي و تناسبات معنايي)‌ تقسيم مي‌شود.

امّا شعر تعبيري از اجتماع، اصول، باورها و انديشه‌هاي شاعر است و موسيقي شعر زبان دل و احساس او و «لاجرم هر آنچه از دل برآيد، بر دل نشيند.» انواع متفاوت موسيقي شعر؛ يعني وزن، قافيه و رديف و واژه‌ها و لفظ از جمله عناصري هستند كه معنا، عاطفه و تخيّل شاعر را به مخاطب منتقل مي‌كنند و تنوّع موسيقايي در اين زمينه عامل مهمّي در القاي موضوع و احساسات شاعرانه به خواننده و شنونده است. شاعر با رعايت تناسب و پيوندي كه ميان موسيقي شعر با عناصر ديگر وجود دارد، تلاش مي‌كند به هدف و غايت اصلي شعر ـ كه همانا بيان مفاهيم و محتواي دروني شعر است ـ نزديك گردد.

چکیده کتـاب

در موسیقی شعر ، شفیعی کدکنی تعاریف و اصطلاحات جدیدی را پیشنهاد می‌کند که اغلب آنها امروزه در میان اهل ادب و شعر پذیرفته شده‌اند، اگرچه بعضی از آنها چندان قبول عام نیافته‌اند. او با اعتقاد و به نقل از فرمالیست‌های روس شعر را رستاخیز کلمات و واژه‌ها می داند و به وجود نوعی موسیقی در شعر باور دارد. او معتقد است که همین وجود و کاربرد موسیقی در واژه‌هاست که انسان اولیه را به شگفتی واداشت. او می‌گوید که انسان رستاخیز واژه‌ها را نخستین‌بار در حین کار احساس کرده است. او و خیلی از ادبا و موسیقی‌دانان نیز موسیقی را یکی از عناصر سازندۀ شعر دانسته و معتقدند که این موسیقی است که کلام را برجسته می‌کند. شفیعی کدکنی به چهار نوع موسیقی در شعر معتقد است:
موسیقی بیرونی که همان اوزان عروضی و نیمایی است. این نوع موسیقی در اشعار کلاسیک بر اساس اوزان عروضی و از ابتدا تا آخر یک قطعۀ شعری از یک الگو پیروی می‌کند. البته در نظام نیمایی الزاماً از یک وزن عروضی خاص در طول یک قطعه پیروی نمی‌شود. موسیقی کناری که عبارت است از هماهنگی و نسبت ترکیبی کلمات و طنین هر حرف در کنار حرف دیگر. او قافیه، ردیف، تکرارها و ترجیع‌ها را عناصر موسیقی کناری شعر می‌داند. موسیقی درونی که هر آنچه را شامل می‌شود که غیر از موسیقی بیرونی و کناری است. شفیعی کدکنی معتقد است که موسیقی درونی مهم‌ترین موسیقی شعر ایرانی و عبارت از مجموعه هماهنگی‌هایی است که از رهگذر وحدت و تشابه و تضاد صامت‌ها و مصوت‌ها در یک قطعۀ شعری پدید می‌آید و جناس را از آن جمله می‌داند.

او موسیقی درونی شعر را معادل تنالیته و ارکستراسیون در موسیقی می‌داند و می‌گوید مبانی جمال‌شناسی شعر در موسیقی درونی آن نهفته است. موسیقی معنوی که عبارت است از شناخت کیفیت تألیف و علم نسبت‌ها در شعر. او این نوع موسیقی شعر را مشتمل بر صنایع معنوی مانند بدایع، ایهام و مراعات نظیر می‌داند.

شاید به این کتاب ها نیز علاقمند باشید:

  1. نیروی قصد
  2. وصایای تحریف شده
  3. گفتگویی درباره رابطه علم و دین
  4. جزیره بی تربیت ها
  5. سفرنامه باران

تعداد بازدید: 3,255 بار

Mohammad Reza Shafiei Kadkani %D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF%D8%B1%D8%B6%D8%A7 %D8%B4%D9%81%DB%8C%D8%B9%DB%8C %DA%A9%D8%AF%DA%A9%D9%86%DB%8C

عنوان کتاب: موسیقی شعر

نویسنده: دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی

تعداد صفحات کتاب: 732 صفحه

زبان کتاب: فارسی

حجم فایل: 8.89 مگابایت

نوع فایل: PDF

منبع: شهرکتاب

دکمه دانلود قابل مشاهده برای کاربران ویژه:

نوشته‌های مشابه

کتاب سفرنامه باران  نوشته‌ی دکتر حبیب‌الله عباسی است که به‌نقد و تحلیل گزیده‌ی اشعار دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی می ‌پردازد. این که شعر در حوزه فرهنگ سرزمین ایران، از گذشته های دور هنر غالب بوده قولی است که جملگی برآنند، اما جایگاه این اسب خوش...
بروزرسانی: 2 سال قبل
تعداد بازدید: 1336
کتاب مختارنامه مجموعه ۲۲۰۰ رباعی از رباعیات عطار نیشابوری است که خود شاعر مقدمه‌ای بر آن نوشته و گفته است که گروهی از دوستانش از او خواسته‌اند که به دلیل فراوان بودن شعرهای دیوانش، بهتر است گزیده‌ای از آن را بازبنویسد. مجموعه رباعیات عطار که خود او...
بروزرسانی: 2 سال قبل
تعداد بازدید: 3037

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *