فراموشکاری

آخرین ویرایش: 2 سال قبل
فراموشکاری (nbookcity.com)

دانلود کتاب فراموشکاری

موضوع اصلی کتاب فراموشکاری (یا روانشناسی فراموشی) حافظه است، که با عنوان فرعی آسیب شناسی روانی در زندگی روزمره منتشر شده است.

زیگموند فروید در کتاب حاضر مطالبی را در باب انواع فراموشی، روان کاوی و روانشناسی فراموشی، اسامی و کلمات، روش‌های زبانی، خطاهای خوانش و نوشتار، فراموشی برداشت‌ها و برنامه‌ها، تسلسل اشتباهات رفتاری، جبرگرایی و قضا و قدر و… در قالب داستان‌هایی بیان کرده است.

خلاصه کتاب

کتاب فراموشکاری شامل دو فصل «فراموش کردن تاثیرات و مقصودها» و «فراموش کردن اسم های خاص» است که طی آن مساله فراموشی علت‌ یابی می شود. در فصل اول این کتاب زیگموند فروید به کاهش انگیزه اشاره می کند زیرا او معتقد است اگر در مسیر زندگی انگیزه‌ی ما نسبت به خاطره‌ای کم شود اصل مساله به فراموشی سپرده می شود. فروید با اشاره به این که پشت صحنه‌ی همه‌ی فراموشکاری‌ها بی میلی یا بیزاری نهفته است، در کتاب حاضر بیان کرده است:

«ما بر این واقعیت تاکید داریم، وقتی چیزی فراموش می شود، مجموعه‌ ای از تاثیرات و تاثرات زمینه‌ سازی می کنند تا چنین اتفاقی رخ دهد. می دانیم تحت شرایطی برخی خاطرات با سرسختی باقی می مانند و یا پیش از آن که در بوته فراموشی قرار گیرند امکان می یابند جان تازه پیدا کنند. در زندگی هر یک از ما موارد بی‌شماری پیش می آید، که میزان اطلاعات و دانش ما از موضوعی که پیش از این مطلع بودیم، اندک شده است. کافی است به گفت‌وگوی دو نفر که تجربیات و خاطرات مشترک دارند، گوش فرا دهیم، مثلا دو نفری که به اتفاق سفر کرده‌اند و پس از مدتی دارند خاطرات خود را بازگو می کنند.

حادثه‌ای در این سفر برای یکی چنان فراموش شده که انگار چنین اتفاقی رخ نداده است. در حالی‌ که برای دیگری بی آن که تفاوت یا اهمیت ویژه‌ای داشته باشد، در حافظه‌اش شفاف و دست‌ نخورده باقی مانده. حتی عناصر مهم و تعیین‌ کننده‌ای که حافظه آن‌ها را گزینش می کند، باز هم از محفظه شعور می گریزد. کتاب فراموشکاری به تعبیر بعضی از منتقدین بهترین اثر این روان‌کاو مشهور است که در آن درباره‌ی ریشه‌های آسیب‌های روانی صحبت می‌کند. فروید در این کتاب انحرفات مختلف، رفتارهای ناخواسته و فراموش کردن کلمات را جلوه‌ای از افکار ناخودآگاه می داند و معتقد است در پس هر فراموشی، جریانی ذهنی وجود دارد.

بخشی از متن کتاب

از گذشته ها یادم هست، دورانی که مریض های زیادی را ویزیت می کردم، تنها نام کسانی را زود فراموش می کردم که همکارم بودند و یا پولی از آنها نمی گرفتم. شاید موجب شرمساری است، من به خودم عادت داده ام که هر روز صبح یادداشت کنم که چه مریض هایی را در آن روز باید می دیدم. خبر ندارم آیا پزشکان دیگر هم چنین عادتی دارند یا نه، ولی یادداشت ها و اطلاعات مریض به پزشک یاری می دهد که به علل بیماری به اصطلاح ضعف اعصاب پی ببرد. به نظر می رسد که بیمار آن اعتماد لازم را ندارد تا با بازگویی آن چه در خاطره دارد نشانه های بیماری خود را بروز دهد.

بی گمان حق با بیمار است، ولی آن چه در این میان اتفاق می افتد این است که بیمار از هر دری صحبت به میان آورده و گله ها کرده و با گزافه گویی ها سوالاتی را هم مطرح می کند. وقتی پرگویی های بیمار به پایان می رسد لحظه ای مکث می کند و بعد یادداشتهای خود را از جیب بیرون می آورد و با لحنی پوزش خواهانه می گوید: «چون حافظهی ضعیفی دارم چند نکته را یادداشت کرده ام» طبق معمول حتی یادداشت های او حرف تازهای ندارد. بیمار سوال هایی را مطرح کرده و خودش آن را جواب می دهد. «من هم همین سوال را از شما کرده ام» یادداشت های او این حسن رادارد که از ریشه بیماری او خبر می دهد آن هم چیزهایی که او می کوشید با انگیزه های مبهم آن را پنهان کند.

می خواهم موضوعی را مطرح کنم که بسیاری از افراد سالم از آن رنج می برند، من متوجه شدم، به ویژه در گذشته، هر وقت کتابی را به امانت می گیرم به راحتی فراموش می کنم که آن را پس بدهم و بی جهت تا مدتی طولانی آن را نزد خود نگاه می دارم و نیز گرایشی مرا وامی داشت با فراموشکاری از پرداخت صورت حساب ها خودداری کنم. همین چند وقت پیش نزد سیگار فروشی که از مشتریان همیشگی اش هستم رفتم و پس از خرید سیگار روزانه ام، بی آن که پولش را پرداخت کنم از مغازه بیرون آمدم. کاری که کاملا از روی سهو انجام گرفت، چون روز بعد هم به آن جا می رفتم و به طور حتم به من یادآوری می شد…

نقد کتاب فراموشکاری

انسانها معمولا اسامی خاص را زود فراموش می کنند. فردی که اسمی را فراموش کرده و در تلاش است که آن را به یاد آورد، در ذهن خود نام های دیگری می یابد که نام‌ های جانشین هستند و فرد متوجه می شود فرآیندی که باید به بیان اسم اصلی منجر شود دچار نوعی جابجایی شده و خطایی صورت گرفته است. البته این جابجایی از نظر روانی به دلخواه صورت نمی گیرد، بلکه بر حسب مسیرهای معین و قابل پیش بینی پدید می آید. اگر شما هم تاکنون با شرایط ذکر شده مواجه شده اید خواندن کتاب فراموشکاری می تواند برایتان مفید باشد.

تعداد بازدید: 850 بار

Sigmund Freud %D8%B2%DB%8C%DA%AF%D9%85%D9%88%D9%86%D8%AF %D9%81%D8%B1%D9%88%DB%8C%D8%AF

عنوان کتاب: فراموشکاری

روانشناسی فراموشی(آسیب شناسی روانی در زندگی روزمره)

نویسنده: زیگموند فروید 

مترجم: حسن اكبريان طبری

تعداد صفحات کتاب: 34 صفحه

زبان کتاب: فارسی

حجم فایل: 891 کیلوبایت

نوع فایل: PDF (RAR)

منبع: شهرکتاب

دکمه دانلود قابل مشاهده برای کاربران ویژه

نوشته‌های مشابه

در پی انتشار کتاب نخل و نارنج، بخشی از کتاب مورد اعتراض خاندان شیخ اعظم مرتضی انصاری(ره) قرار گرفته است. معترضان گفته اند: آقای یامین‌پور شخص محترمی است و کتابی هم که درباره زندگی شیخ اعظم انصاری تألیف کرده، کامل است اما با یک کلمه سخیف که در شأن مادر شیخ...
بروزرسانی: 1 سال قبل
تعداد بازدید: 2530
درمورد شكل گيری شخصيت و احساس رضايت از زندگی، بعيد است كسی از قدرت عادتها آگاه باشد و جيمز كليير، نويسنده كتاب پرفروش خرده عادت ها، را نشناسد و حتی مجذوب زبان ساده اما قدرتمند او نشده باشد. در کتاب پیش رو...
بروزرسانی: 4 هفته قبل
تعداد بازدید: 19438

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *