نقد آزادی اراده انسان در مثنوی معنوی

آخرین ویرایش: 1 سال قبل
نقد آزادی اراده انسان در مثنوی معنوی (nbookcity.com)

دانلود کتاب نقد آزادی اراده انسان در مثنوی

با این که مباحث کلامی فراوانی در مثنوی مطرح شده، شرح و تفسیر بیشتر این مباحث، عرفانی است. هدف مولوی از طرح مباحث کلامی، دفاع از عقیده فرقه خاصی نیست. بلکه مخاطبان اصلی او اهل تصوف و مشتاقان حقیقت هستند.

”نیکلسن” در مقایسه مخاطبان غزالی و مولوی گفته است: ”جلال الدین برای صوفیه می نویسد”. کتاب نقد آزادی اراده انسان در مثنوی معنوی نه از دیدگاه کلامی، بلکه از دیدگاه عرفانی مولوی به نقد، تفسیر و بیان محاسن و مضرات اختیار انسان پرداخته است و قصد اثبات و یا انکار اختیار از دیدگاه کلامی را ندارد.

جبر و اختیار

مولوی در موارد متعددی با دلایل عقلی، دینی و حسی از اختیار انسان دفاع کرده و اختیار را بر جبر کلامی ترجیح داده است. اما در مواردی نیز از جبر عرفانی دفاع کرده و مفهوم عرفانی جبر را به تصویر کشیده. ابیات مربوط به جبر را نمی توان دال بر جبری بودن مولوی گرفت . زیرا بعد از نابودی کامل نفس اماره و تحقق روح الهی در بشر است که فعل آدمی رنگ قدسی می گیرد تا جایی که نفس اماره از طریق اندام های جسمانی عمل می کند و در تاریکی خود جرقه اعمال نیک را خاموش می کند.

جبری که مولوی از آن دفاع می کند جبر کلامی نیست. مقامی که انسان از وسوسه های نفس اماره رسته و به اختیار، اراده باقی معشوق را بر اراده فانی خود ترجیح داده و به مقام نفس مطمئنه رسیده است. در این مرتبه، جبر عرفانی سبب بدکاری انسان و نسبت دادن اعمال بد بنده به خداوند و عامل توجیه خطاها نمی شود، بلکه به دیدن عظمت، جمال و جلال خداوند، و باعث تقرب بنده به درگاه خداوند منجر می شود …

بلکه جبر عرفانی و مقامی بالاتر از حد جبر و اختیار کلامی است که می توان آن را مقام فنا ، وحدت و مقام معیت با حق نامید. شما می توانید کتاب نقد آزادی اراده انسان در مثنوی معنوی را به صورت رایگان از شهر کتاب مرجع جامع دانلود رایگان کتاب های PDF  دانلود نمایید.

کتاب های پیشنهادی

تعداد بازدید: 849 بار

آزادی اراده انسان در مثنوی معنوی nbookcity.com

نام کتاب: نقد آزادی اراده انسان در مثنوی معنوی

نویسنده: رامین محرمی

تعداد صفحات کتاب: 18 صفحه

زبان کتاب: فارسی

حجم کتاب: 272 کیلوبایت

نوع فايل: PDF

منبع: شهر کتاب

نوشته‌های مشابه

رولف دوبلی نویسنده، کارآفرین و رمان نویس مشهور سوئیسی است  که در ۱۵ ژوئیه ۱۹۶۶ در لوتسرن سوئیس متولد شد. او با کتاب هنر شفاف اندیشیدن به شهرت بالایی دست یافت. وی پس از نوشتن...
بروزرسانی: 2 ساعت قبل
تعداد بازدید: 35121
بامدادان در این کتاب با اتکا به منابع تاریخی و با استفاده از روشی تحلیلی، به بررسی روایت های مختلف از پیدایش اسلام می‌پردازد. او در این کتاب به این نتیجه می رسد که روایت های سنتی از پیدایش اسلام...
بروزرسانی: 6 روز قبل
تعداد بازدید: 108

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *