پرنده آبی

آخرین ویرایش: 3 سال قبل
پرنده آبی (nbookcity.com)

دانلود کتاب پرنده آبی

نمایشنامه نمادین پرنده آبی اثر موریس مترلینگ نویسنده بلژیکی قرن نوزدهم و بیان مفاهیم نمادین حوادث و رویدادهای ذکر شده در این نمایشنامه و مقایسه طرح کلّی و مفاهیم نهایی آن با «منطق الطیر» از آثار برگزیده عرفانی شیخ فریدالدّین عطّار نیشابوری شاعر بزرگ قرن ششم هجری. روح کلّی موجود در این آثار که همان جستجو برای درک حقیقت و یافتن مطلوب مورد نظر، از جنبه‌های مشترک این دو اثر است که در نهایت قهرمانان هر دو داستان پس از سیر و سلوک بسیار، مطلوب خود را نزد خود می‌یابند و بررسی روند طرح این موضوع و پرورش این روح کلّی یکسان در دو نوع ادبی متفاوت در این دو اثر، مطلبی است که در این نوشتار به آن پرداخته شده است.

بخشی از متن

سن، کلبه ی ساده و دهقانی یک هیزم شکن را نشان می دهد. این کلبه گرچه محقر است

ولی از آن بوی فقر نمی آید ــ در آن یک بخاری دیواری با چند تکه هیزم که کم کم می سوزند؛

یک ساعت دیواری با پاندول وزنه ای، یک چرخ ریسمان ریسی، شیر آب، یک گنجه، یک تاپو و چند پارچه ظرف دیده می شوند ــ روی میز یک چراغ نفتی روشن است ــ پای گنجه یک سگ و یک گربه چنبر زده خوابیده اند ــ بین آن ها یک کله قند درست بزرگ که در کاغذ آبی با نخ قند پیچیده شده قرار دارد. به دیوار یک قفس بند است که در آن یک قمری جای دارد ــ ته سن دو پنجره است که هر دو بسته هستند.

زیر یکی از پنجره ها یک چارپایه گذارده شده ــ طرف چپ درِ خانه قرار گرفته که از پشت با یک کلون بزرگ بسته و باز می شود ــ یک در دیگر طرف راست است و نیز یک نردبام که به وسیله ی آن به بام خانه می روند ــ جلوی سن دو تخت خواب کوچک چوبی بچگانه گذارده شده. بالای سر هر کدام روی یک صندلی لباس دو کودک با دقت کامل تا و جا داده شده است. وقتی پرده بالا می رود تیل تیل و می تیل در تخت های کوچک شان در خواب سنگین هستند.

مادرشان ــ تیل ــ برای آخرین بار به آن ها نزدیک می شود، روی صورت آن ها خم می شود و آن ها را در حالت خواب تماشا می کند و با دست به شوهر خود، باباتیل، اشاره می کند. باباتیل سر خود را از درز در به درون می آورد، مادر انگشت خود را به علامت سکوت روی لب می گذارد و پس از آن که هر دو بچه را می بیند مادر چراغ را خاموش می کند و از سن خارج می شود ــ سن یک لحظه تاریک است سپس روشنایی، که دم به دم زیادتر می شود، از درز پنجره ها به داخل نفوذ می کند چراغی که روی میز بود دوباره به خودی خود روشن می شود ولی این بار نور آن با لحظه ی پیش فرق دارد و به رنگ دیگر است.

به نظر می آید که دو کودک، تیل تیل و می تیل، بیدار می شوند و روی تخت می نشینند.

نقد و بررسی

اگر یکی از شما آن پرنده را پیدا کرد خواهش می کنم به ما پس بدهد،ما آن را برای خوشبختی آینده‌مان لازم داریم.» « پرنده‌ی آبی » داستانی است درباره‌ی جستجوی سعادت. این نمایشنامه که به قلم موریس مترلینگ در چهار پرده تدوین شده است، نمایش امیدها، اوهام، خیالات و ناکامی‌های دو کودک است که در پی پرنده‌ی خوشبختی‌اند. تیل‌تیل و می‌تیل پرنده‌های آبی دیده‌اند، بسیار؛ اما هر کاری کرده‌اند نتوانسته‌اند بگیرند. در بخشی از پرده دوم نمایش‌نامه، تابلوی دوم؛ خانه‌ی پری می‌خوانیم:

«گربه: گوش کنید، ما که حیوانات، اشیا و عناصر اصلی هستیم، همه ما دارای روحی هستیم که بشر هنوز آن را نشناخته و به آن دست نیافته و همین یک‌خورده استقلالی هم که برای ما باقی مونده به همین جهته. اما اگر بشر درین سفر پرنده آبی را پیدا کنه کلیه اسرار بر او کشف می‌شه و هر چیز که تا به حال بر او نامعلوم بوده معلوم خواهد شد. آن وقت دیگه ما کاملا در چنگال بی‌رحم بشر خواهیم افتاد. اما باید مخصوصا بدونید آنچه را شنیدید ابدا گفتار من نیست، بلکه رفیق قدیمی من «تاریکی» که پاسبان اسرار ازلی است به من خبر داده. پس سلامت و صلاح ما اینه که به هر قیمتی هست نگذاریم بشر این پرنده را پیدا کنه.

شاید به این کتاب ها نیز علاقمند باشید:

تعداد بازدید: 3,681 بار

Maurice%20Maeterlinck%20 %D9%85%D9%88%D8%B1%DB%8C%D8%B3%20%D9%85%D8%AA%D8%B1%D9%84%DB%8C%D9%86%DA%A9

عنوان کتاب: نمایشنامه پرنده آبی 

نویسنده: موریس مترلینگ

مترجم: عبدالحسین نوشین

تعداد صفحات کتاب: 154 صفحه

زبان کتاب: فارسی

حجم فایل: 1.24 مگابایت

نوع فایل: PDF

منبع: شهرکتاب

نوشته‌های مشابه

کتاب قانون جهان یکی دیگر از آثار ماندگار موریس مترلیتگ است. کتاب حاضر مجموعه‌ای از اسرار و رموز عالم هستی است که پیرامون بخشی از آنها صحبت به میان آمده است. متافیزیک به دنیای مافوق ماده تعلق دارد. در این کتاب نیز سؤالاتی از قبیل علت خلقت انسان، حقیقت روح...
بروزرسانی: 3 سال قبل
تعداد بازدید: 1487
موریس مترلینگ در کتاب دنیای پس از مرگ به مسائل جهان آخرت می پردازد. قلم مترلینگ به گونه ای است که غالباً در کتابهای خود ضد و نقیض میگوید و لذا به طرزی غیرمنتظره فکر خواننده را برای درک بهتر باز می کند.مترلینگ می گوید: « من ادعا ندارم که چیزی را می دانم ، من یک پژوهشگر هستم که...
بروزرسانی: 3 سال قبل
تعداد بازدید: 1605

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *