لهوف

کتاب لهوف (nbookcity.com)

دانلود کتاب لهوف

کتاب لهوف که به زبان عربی نوشته شده، بارها به فارسی ترجمه شده و مورد استفاده ادیبان و نویسندگان قرار گرفته است.

نویسنده این کتاب، علی بن موسی بن طاووس، معروف به سید ابن طاووس از علمای شیعه و نویسندگان سدهٔ هفتم هجری است. او به‌خاطر کتابخانه و آثار فراوانش، که دست‌ نخورده باقی مانده و خواننده را با علایق علمای دین در اواخر دورهٔ عباسی آشنا می‌کند، معروف است.

نویسنده کتاب لهوف در زمان هلاکوخان، نقابت شیعیان را بر‌عهده داشت. او به‌سبب سجایای اخلاقی بسیار، تقوا و مراقبهٔ فراوان، حالات عرفانی و کراماتش به «جمال العارفین» معروف است. او همچنین استاد بزرگانی چون علامه‌حلی و شیخ یوسف سدیدالدین، پدر علامه‌حلی بوده است.

خلاصه کتاب

کتاب لهوف بیانی است از یک واقعیت به دور از حقیقت که با دقتی علمی و آمیخته به احساس و عاطفه نهفته در نهانگاه همه انسان‌ها ارائه شده است و می‌کوشد رویکردی داشته باشد راستین به صحنه های این روز عطشناک، خون‌بار، فرساینده و ننگ آلود. مقتلی که هم اینک در پیش روی خوانندگان قرار دارد از آنجا که بر تراویده قلم ابن طاووس است چنان فصاحتی را در خود جای داده که بازتاباندن آن به فارسی با همان پرتوانی و پرتوفشانی کاری است که پرتوان زد.

خواننده نازک اندیش با ژرفکاوی در بندبند این مقتل و با دریافت واقعیت تاریخی این رویداد، وظیفه خود را در روزگار خویش در می‌یابد زیرا جز این نیست که در هر عصر و مصری، هم یزید حضور جنایت‌بار خویش را دارد و هم حسین بار امانت بر دوش همچنان درگیر پاسداشت ارزش‌ها؛ باری که به حقیقت آسمان‌ها و زمین هم، تاب تحمل آن را در خود ندیدند.

چهره نگاری عاشورای حسینی که در کتاب لهوف نقش دارد صورتی از آن را در ذهن صورتگر آدمی پدید می‌آورد که نسیان آن به آسانی امکان پذیر نیست و در سویدای وجود آدمی حضوری دیرپا می‌یابد. پی نوشت‌های آمده در این کتاب که حاصل کار محقق آن «حسون» است پرده از هرگونه ابهام یا نارسایی تاریخی بر می‌گیرد و جای نام‌ها یا اشخاص کمتر بشناخته را به قدر کفایت تعریف یا معرفی می‌کند.

و همین ویژگی‌های جغرافیای تاریخ وضعیت جغرافیای سیاسی منطقه آن روزگار را بیش از پیش می‌نمایاند و بدین ترتیب باورهای احتمالاً ناراست جای خود را به ایمانی می‌سپارد که ریشه در بینش آگاهی و دیده‌وری دارد. پر پیداست که پیامدهای چنین ایمانی گذشته از واقعی‌تر بودن، از استواری سازش ناپذیری و موضع گیری‌های خردمندانه‌تر برخوردار خواهد بود. کتاب لهوف روایاتی نیز درباره عزاداری امامان دارد.

بخشی از متن کتاب

در کتاب لهوف آمده: …سپس امام فرود آمد و اسب مرتجز رسول الله صلى الله عليه وآله را بخواست و بر آن نشست و یارانش را آماده جنگ نمود، از امام باقر علیه السلام روایت شده یاران امام چهل و پنج سوار و یکصد نفر پیاده بودند و جز این نیز روایت شده. راوی گوید: عمربن سعد به پیش تاخت و تیری سوی لشکر حسین علیه السلام انداخت و گفت: نزد امیر شهادت دهید من اول تیر را انداختم، تیرها چون قطرات باران روان شد.

امام علیه السلام به اصحاب فرمود: «خدای رحمت کند شما را، برخیزید برای مرگ، مرگی که از آن گریزی نیست، چه این تیرها پیک‌های دشمن به سوی شماست». در روز عاشورا ساعتی چند حمله همگانی صورت گرفت که جمعی از اصحاب امام شهید شدند. این گاه بود که امام حسین علیه السلام دست مبارک را بر محاسن شریفش نهاده فرمود:

«غضب خدا بر یهودیان آنگاه شدت گرفت که برای خدا پسر قرار دادند، و بر نصاری آن زمان که خدای را سه گانه دانستند و بر مجوس وقتی که شمس و قمر را پرستش کردند، خشم خدا بر امتی سخت شد که برای کشتن پسر دختر پیامبر خود هم‌داستان شدند». «نه به خدا هرگز تسلیم خواسته شان نشوم تا خدای را با بدن خون آلود ملاقات کنم. امام صادق علیه السلام فرمود: از پدرم شنیدم که می فرمود: (ص61 کتاب لهوف)

چون امام حسین علیه السلام با عمر بن سعد تلاقی نمودند و جنگ برپا شد، خداوند نصرت خود را فرو فرستاد تا آنجا که بر سر حسین علیه السلام سایه گسترد، و آنگاه امام مخیر شد بین پیروزی بر دشمنانش و بین ملاقات و لقای پروردگارش، او لقای پروردگارش را برگزید. راوی گوید: آنگاه حسین علیه السلام فریاد برآورد: «آیا فریادرسی هست که برای خدا به دادمان برسد، آیا مدافعی هست که از حرم رسول الله صلى الله علیه وآله دفاع کند؟

این زمان بود که حربن یزید ریاحی رو به عمربن سعد کرد و گفت آیا با این مرد می‌جنگی؟ گفت: آری به خدا جنگی که آسان‌ترین شکل آن پراندن سر و قطع دست‌هاست. حرّ رفت و در جایگاهش بین همگنان ایستاد و او را رعده و لرزه‌ای افتاد که چونان لزره‌ای که بر بید می‌افتد. مهاجربن اوس بدو گفت:

به خدا که کارت عجیب و شبهه برانگیز است، اگر پرسیده می‌شد اشجع کوفیان کیست از تو چشم نمی‌پوشیدم. این چه وضعی است که در تو می‌بینم؟ حرّ گفت: به خدا خود را در گزینش بهشت و دوزخ مخیر می‌بینم. به خدا قسم که جز بهشت را برنگزینم، گرچه قطعه قطعه و سوزانده شوم. سپس اسب خود را به سوی حسین علیه السلام رانده و…

نقد کتاب لهوف

کتاب لهوف از یک مقدمه و سه بخش شکل گرفته است. مقدمه شامل مطالبی درباره عظمت واقعه عاشورا، جایگاه امام حسین(ع) و ارزش گریه و عزاداری برای او است. بخش اول از قبل از تولد امام حسین(ع) و رؤیای ام‌الفضل شروع شده و تا شب عاشورا ادامه دارد. در این بخش پیشگویی‌ها درباره شهادت امام حسین(ع)، گفت‌و گوهای امام در مسیر مدینه تا کربلا، رسیدن خبر شهادت مسلم بن عقیل و متوقف شدن کاروان او توسط حر بن یزید ریاحی آمده است.

بخش دوم از شب عاشورا و مهلت گرفتن امام‌حسین(ع) از لشکر عمر بن سعد شروع شده و تا شهادت امام‌حسین(ع) را نقل کرده است. در این بخش ماجرای شهادت اصحاب نیز ذکر شده است. ابن‌طاووس در انتهای این بخش دو حدیث درباره عذاب قاتلان امام‌ حسین(ع) در روز قیامت نیز آورده است.

بخش سوم به وقایع بعد از شهادت امام حسین(ع) اختصاص دارد و از فرستادن سر شهدا به کوفه شروع شده و مطالب مرتبط با اسارت اهل‌ بیت تا بازگشت آنان به مدینه را دربردارد.

علی بن موسی ابن طاووس در خاتمه کتاب لهوف دو روایت درباره عزاداری و گریستن امام سجاد(ع) بر مصیبت عاشورا نقل کرده است.

کتاب های پیشنهادی

تعداد بازدید: 180 بار

Sayyed%20Ibn%20Tawus%20 %D8%B9%D9%84%DB%8C%20%D8%A8%D9%86%20%D9%85%D9%88%D8%B3%DB%8C%20%D8%A7%D8%A8%D9%86%20%D8%B7%D8%A7%D9%88%D9%88%D8%B3

عنوان: کتاب لهوف

نویسنده: علی بن موسی ابن طاووس

تحقیق: شیخ فارس تبریزیان حسون

مترجم: ابوالحسن میرطالبی حسینی

تعداد صفحات کتاب: 135 صفحه

زبان کتاب: فارسی

حجم فایل: 12.55 مگابایت

نوع فایل: PDF (ZIP)

منبع: شهرکتاب

دکمه دانلود قابل مشاهده برای کاربران ویژه:

نوشته‌های مشابه

نقش اسطوره و اسطوره سازی در دنیای مدرن کنونی در حوزه ادبیات و رسانه، یکی از بحث‌های جذاب این کتاب است. کتاب اسطوره و واقعیت در نه فصل تدوین شده است: ساختار اسطوره، قدرت جادو...
بروزرسانی: 8 ماه قبل
تعداد بازدید: 239
در کتاب تلاش شده تا هسته‌ی تفکر اپیکتتوس به شیوه‌ای به‌روز و مؤثر بیان شود، به‌ گونه‌ای که نه‌ تنها خوانندگان را به تعمق وادار، بلکه با ایجاد سلسله تغییرات کوچک، به منزلت شخصی و زندگی والا و ارزشمند منجر شود...
بروزرسانی: 1 سال قبل
تعداد بازدید: 359

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *