بوف کور

آخرین ویرایش: 4 هفته قبل
بوف کور (nbookcity.com)

دانلود کتاب بوف کور

کتاب بوف کور داستانی واقع‌ گرایانه است که در دهه‌ی ۱۹۴۰ میلادی در ایران به وقوع می‌پیوندد.

داستان درباره‌ی یک پسر جوان است که در یک روستا زندگی می‌کند. او به دلیل کوری خود، با مشکلات و محدودیت‌های زیادی روبرو می‌شود. اما با تلاش و اراده‌ی قوی خود، توانسته است در عرصه‌ی زندگی موفقیت‌ هایی را کسب کند.

هدف اصلی این جوان نابینا در زندگی به دست آوردن آموزش و دانش است و او در این راه با موانعی نظیر خشونت و تبعیض مواجه می‌شود. کتاب بوف کور با ارائه‌ی داستانی پر از تعارض‌ها و مسائل اجتماعی، به خواننده فرصتی می‌دهد تا در مورد مسائل انسانی و نابرابری‌های اجتماعی فکر کند.

خلاصه کتاب

راوى داستان که بوف کور نام دارد با نقاشى تکرارى روى جلد قلمدان زندگى مى کند و در خانه اى که خلوتگاه یا پناهگاه زمستانى اوست، نقاشى می کند و اغلب لحظات زندگى را در خلسه مى‌گذراند و به عشقى وسواسى و جنون آمیز، به همسرى که به دست خود کشته، دل مشغول است.

لکاته براى راوی هیچ نشانى از عواطف عالى انسانی ندارد، در حالى که مادر وى زنى است بسیار مهربان و دلسوز که براى بوف کور مادرى کرده است. این دو زن یا “دو نیمه زن ” جانشین مادر اصلى او یعنى بوگام داسى اند. رابطه بوف کور با مادر و پدر به دو مرحله تقسیم شده است: مرحلهء نخستین رابطهء او با مادر زیست شناختى است (مادر زاینده) و پدرى دو تکه که به شکل دو برادر دوقلو است.

براى او مادر ابژهء نخستین است، و ابژه هاى دومین نیز شامل پدر و جانشینان پدر و مادرند که آنها نیز همه دو نیمه شده اند. ننجون- دایه، مادرى مهربان است و لکاته دختر اوست. این دو زن در درون خانهء بوف کور به سر مى برند و در بیرون دو مرد را مى بیند:

پیرمرد خنزر پنزرى است و دیگرى مرد قصاب که در انتها، بوف کور احساس مى کند که آمیخته اى از این دو مرد شده است. این طرح دوتایى که در این مقاله به آن پرداخته مى شود، در تمامى سرگذشت گسترده است، بوف کور بر اساس دوگانگى (ثنویت) و جفت و همزاد بنا شده است که پایه‌اى ترین دوگانگى آن، تقابل زندگى و مرگ و خیر و شر یا اثیرى و رجاله است.

کتاب با این جملات مشهور آغاز می‌شود

«در زندگی زخم‌هایی هست که مثل خوره روح را آهسته و در انزواء می‌خورد و می‌تراشد. این دردها را نمی‌شود به کسی اظهار کرد؛ چون عموماً عادت دارند که این دردهای باورنکردنی را جزء اتفاقات و پیش‌آمدهای نادر و عجیب بشمارند و اگر کسی بگوید یا بنویسد، مردم بر سَبیل عقاید جاری و عقاید خودشان سعی می‌کنند آن را با لبخند شکاک و تمسخرآمیز تلقی بکنند.

زیرا بشر هنوز چاره و دوایی برایش پیدا نکرده و تنها داروی آن فراموشی به توسط شراب و خواب مصنوعی به‌وسیله افیون و مواد مخدره است؛ ولی افسوس که تأثیر این‌گونه داروها موقت است و به جای تسکین پس از مدتی بر شدت درد می‌افزاید».

نقد کتاب بوف کور

بوف کور مهمترین اثر صادق هدایت است. کتابی پر از نماد که از چنان عمق و محتوایی برخوردار است که با انواع مختلف تحلیل‌ها قابل بررسی هست. تا به حال نقدهای بسیاری، به ویژه در حوزه نقد روان‌شناسانه، از داستان این کتاب ارائه شده است. این اثر سمبولیک آنقدر عمیق است که هرکسی قادر به درک آن نیست و از دید خود آن را تفسیر می‌کند.

کتاب‌های متعددی در شرح و تفسیر بوف کور نوشته شده است که هرکدام از دید همان نویسنده، کتاب حاضر را تفسیر می کند. شاید بتوان گفت این اثر معروفترین و تنها داستان ایرانی است که هم طرفداران و عاشقان بسیار و هم در نزد بسیاری دیگر مطرود و منفور است. اول شخص داستان – که ساکن خانه‌ای در بیرون خندق در شهر ری است- به شرح یکی از این دردهای خوره‌ وار می‌پردازد که برای خودش اتفاق افتاده.

وی که حرفهٔ نقاشی روی قلمدان را اختیار کرده‌ است به طرز مرموزی همیشه نقشی یکسان بر روی قلمدان می‌کشد که عبارت است از دختری در لباس سیاه که شاخه‌ای گل نیلوفر آبی به پیرمردی که به حالت جوکیان هند چمباتمه زده و زیر درخت سروی نشسته‌است هدیه می‌دهد. میان دختر و پیرمرد جوی آبی وجود دارد.

ماجرا از اینجا آغاز می‌شود که روزی بوف کور از سوراخ رف پستوی خانه‌اش -که گویا اصلاً چنین سوراخی وجود نداشته‌ است- منظره‌ای را که همواره نقاشی می‌کرده‌ است می‌بیند و مفتون نگاه دختر (اثیری) می‌شود و زندگی‌اش به طرز وحشتناکی دگرگون می‌گردد. تا اینکه مغرب‌ هنگامی دختر را نشسته در کنار در خانه‌اش می‌یابد. دختر چند هنگامی بعد در رخت‌خواب راوی به طرز اسرارآمیزی جان می‌دهد.

راوی طی قضیه‌ای موفق می‌شود که چشم‌های دختر را نقاشی و آن را لااقل برای خودش جاودانه کند. سپس دختر اثیری را قطعه قطعه کرده، داخل چمدانی گذاشته و به گورستان می‌برد. گورکنی که مغاک دختر را حفر می‌کند طی حفاری، گلدانی می‌یابد که بعداً به راوی به رسم یادگاری داده می‌شود. راوی پس از بازگشت به خانه در کمال ناباوری درمی‌یابد که بر روی گلدان (گلدان راغه) یک جفت چشم درست مثل آن جفت چشمی که همان شب کشیده‌ بود، کشیده شده‌است.

پس بوف کور تصمیم می‌گیرد برای مرتب کردن افکارش نقاشی خود و نقاشی گلدان را جلوی منقل تریاک روبروی خود بگذارد، شراب بنوشد و تریاک بکشد. راوی بر اثر استعمال تریاک به حالت خلسه می‌رود و در عالم رؤیا به سده‌های قبل باز می‌گردد و خود را در محیطی جدید می‌یابد که علی‌رغم جدید بودن برایش کاملاً آشناست. آیا روزی به اسرار این اتفاقات ماوراء طبیعی، این انعکاس سایه‌ روح که در حالت اغماء و برزخ بین خواب و بیداری جلوه می‌کند کسی پی خواهد برد؟

بخشی از متن

کالسکه‌ی نعش‌کش ایستاد، من کوزه را برداشتم و از کالسکه پایین جستم. جلوی در خانه ام بودم، به تعجیل وارد اتاقم شدم، کوزه را روی میز گذاشتم، رفتم قوطی حلبی– همان حلبی که قلکم بود و در پستوی اتاقم قایم کرده بودم- برداشتم آمدم دم در، که به جای مزد قوطی را به پیرمرد کالسگه چی بدهم. ولی او غیبش زده بود، اثری از آثار او و کالسگه چی بدهم. ولی او غیبش زده بود، اثری از آثار او کالسگه اش دیده نمی شد …

پی دی اف کتاب بوف کور (هم نسخه چاپی و هم دست نویس) از شهرکتاب قابل دانلود و مطالعه می‌باشد.

کتاب های پیشنهادی

تعداد بازدید: 20,115 بار

Sadegh Hedayat صادق هدایت1

عنوان کتاب: بوف کور

نسخه چاپی بدون سانسور به همراه نسخه دستنویس اصلی

جز برترین آثار داستانی ایران 

جزو برترین کتاب های سوررئالیستی

نویسنده: صادق هدایت

تعداد صفحات کتاب: 96 ، 116 و 144 صفحه

زبان کتاب: فارسی

حجم فایل: 5.16 ، 16.15 و 21.47 مگابایت

نوع فایل: PDF (ZIP)

منبع: شهرکتاب

شهر کتاب مرجع کامل کتابهای الکترونیک

نوشته‌های مشابه

مجموعه دوازده داستان كوتاه است كه پس از انتشار، بى‌درنگ به زبان‌هاى زنده دنيا ترجمه و منتشر شده است. ترجمه اين كتاب به زبان فرانسه، عنوان «دوازده داستانِ كوتاه سرگردان» نام گرفته است...
بروزرسانی: 2 سال قبل
تعداد بازدید: 413
نویسنده در این رمان داستان «باک» سگ اهلی و محبوب یک قاضی را تصویر می کند که در پی ماجراهایی سر از محیط خشن و بی رحم کلوندایک در روزگار هجوم جویندگان طلا به یوکان کانادا درمی آورد ...
بروزرسانی: 1 سال قبل
تعداد بازدید: 2795

یک پاسخ

  1. با توجه به دیدگاه فرودیسمی صادق هدایت و تفکر ژرف در مقابل وقایع و واقعیت های دردناک اجتماعی برای روشنفکران و منتقدان ؛در آن دوره سیاه و اختناق؛این کتاب در قالب داستانی روان و سلیس توانست برخی قواعد آمرانه دستور زبان را به چالش بکشاند و به راحتی به سوی مکتب نهیلیسم سوق دهد…
    موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *