اتاق جیکوب

اتاق جیکوب (nbookcity.com)

دانلود کتاب اتاق جیکوب

کتاب اتاق جیکوب رمانی نوشته ویرجینیا وولف است که در سال 1922 منتشر شد.

داستان زندگی جیکوب فلندرز، مرد جوانی است که در اوایل قرن بیستم در انگلستان زندگی می‌کند. روایت قطعه قطعه است و جنبه های مختلف زندگی جیکوب را از طریق دیدگاه شخصیت های مختلف بررسی می‌کند. این رمان به‌خاطر سبک نگارش تجربی‌اش شناخته می‌شود.

وولف از تکنیک جریان آگاهی برای کندوکاو در افکار و احساسات درونی شخصیت‌ها استفاده می‌کند. این کتاب به موضوعاتی مانند هویت، حافظه، انتظارات اجتماعی و ماهیت زودگذر وجود انسان می پردازد. در مجموع، کتاب اتاق جیکوب اثری مهم در ادبیات مدرنیستی تلقی می شود و رویکرد نوآورانه ویرجینیا وولف در داستان نویسی را به نمایش می گذارد.

خلاصه کتاب

این رمان، قصه مردی حساس و جوان را به تصویر می‌کشد. داستان زندگی این شخص، صحنه‌ها و سکانس‌هایی از سالیان کودکی، گذراندن دوران کالج در کمبریج، ارتباط عاشقانه در لندن، سفر به یونان و رویدادهای غم‌انگیز جنگ را در بر می‌گیرد. بازه زمانی رمان پیش رو دوران کودکی تا جوانی جیکوب فلندرز را شامل می‌شود و آغاز آن از سالیان لبریز از آرامش و ثبات قبل از جنگ جهانی است که درنهایت با واقعیت‌های دردناک یک جنگ مرگ‌بار پایان می‌گیرد.

هر چند بخش عمده‌ای از رمان اتاق جیکوب پیرامون شخصیت اصلی یعنی جیکوب فلندرز می‌گردد، با این حال واقعیت‌های بیرونی مشخصی که اطلاعاتی از جیکوب به شما ارائه دهد، در دست نیست و شما تنها از احساسات و افکار دوستان و اطرافیان جیکوب با شخصیت وی آشنا می‌شوید. طبق برخی روایت‌ها، ویرجینیا وولف کاراکتر جیکوب را براساس شخصیت برادر کوچک‌ترش نوشته است.

با این حال می‌توان این کاراکتر را نماینده یک جوان دغدغه‌مند بعد از جنگ جهانی اول و شروع خون‌بارترین جنگ تاریخ انسانی دانست. جوانی که می‌کوشد با دلبستگی‌های نوستالژیک خود روزگارش را سپری کند و با جست‌ وجوی دوران خوش و پر از آرامش گذشته، بر اضطراب کنونی‌اش سرپوش بگذارد. سبک و شیوه نگارش نویسنده در این اثر از اهمیت بالایی برخوردار است؛ از این رو ویرجینیا وولف را به دلیل نوع قلمش جزو اولین پیشگامان نهضت جریان سیال ذهن می‌دانند.

طرح داستانی نامعلوم، آشفتگی ساختار دستور زبانی جملات، زمان غیرخطی، پرش‌های زمانی و همگامی زمان روایت با زمان ذهنی شخصیت‌ها از جمله ویژگی‌های خاص این سبک محسوب می‌شود. شاعرانگی منحصربه‌فرد و خیال‌ انگیز بودن از خصوصیات دیگر کتاب اتاق جیکوب است که از حذف واقعیات بیرونی و پرداختن به ذهنیات، عواطف، احساسات و خاطرات در لایه‌های زیرین کلمات ناشی می‌شود.

آشنایی با سبک نگارش رمان

می‌توان گفت رمان پیش رو بی‌رحمانه‌ترین و کم‌فروغ‌ترین اثر ویرجینیا وولف است. نوشتار او در موقعیت‌های تلخی که رقم‌زده همچون گذر باد خزنده است بر روی تیغ‌های خارزار. وولف به توصیف شخصیت‌ها نمی‌پردازد مگر برای نمایاندن گنجایش احساسات و عواطف آن‌ها. از دیگر عوامل زیبایی‌ شناسانه‌ی اتاق جیکوب شرح طبیعت لطیفی است که جیکب از کودکی تا بزرگسالی در بستر آن رشد یافته‌.

دشواری و دیریابی این رمان شعرگونه مخاطب عام بورژوای خود را از خوانش معاف می‌کند اما به خوانندگان حقیقی خویش تجربه‌ی فوق العاده‌ای از خواندن یک رمان اصیل و اثیری را می‌دهد. اتاق جیکوب داستان یک زندگی است که از بیرون دیده می‌شود؛ تصویری تار از یک مرد جوان. انگار زندگی او را می‌توانیم در خرده آینه‌ها ببینیم یا فقط می‌توانیم انعکاس او را در چشم دیگران ببینیم.

دنیای درون او برای ما قابل دیدن نیست؛ اما آیا واقعاً می‌توان انسان‌ها را شناخت؟ وولف به عنوان یک نقاش امپرسیونیست لحظه‌های غنایی و نوستالژیک خلق می‌کند. او پرتره‌ای صمیمی، بافته شده از حوادث کوچک، برخوردهای تصادفی و خاطرات کم‌رنگ شده  را تصویر می‌کند.

اتاق جیکوب حس تعلیق زمانى را به خوبى به تصویر مى کشد، تا جایی‌که پس از مطالعه ى چند صفحه از کتاب، خواننده ناخودآگاه احساس مى کند بر بال‌هاى خیال سوار است و در دنیاى احساسات چرخ مى زند.

نکوداشت های رمان

  • شایان توجه. (Guardian)
  • با نمونه‌هایی درجه یک از تکنیک‌های تأثیرگذار وولف. (Barnes & Noble)
  • شگفت انگیز… گونه‌ای جدید از داستان پا به عرصه‌ وجود گذاشته است.

چرا باید این رمان را بخوانیم؟

ویرجینیا وولف مشاهده‌گری قهار و نویسنده‌ای چیره‌دست است. او مشاهده می‌کند و جزئیات را به نحوی بر کاغذ سپید ثبت می‌کند که خواننده را نیز وارد تنگاهای روانی شخصیت‌های رمان خود کند. وولف خواننده را با تکه‌هایی غیر واضح رها می‌کند تا او را مجبور به جورکردن این پازل کند. کتاب اتاق جیکوب نه تنها از این ویژگی‌ها مبرا نیست بلکه مالامال از توصیف مشاهدات خفه‌کننده و پاره‌‌پاره است.

قسمت عمدۀ داستان اتاق جیکوب معاش روزمره‌ی این پسر جوان را دنبال می‌کند. جیکوب جوانی علاقه‌مند و شیفته‌ی تمدن یونان باستان، به خصوص افلاطون است. قسمت کوتاهی از داستان به کودکی جیکب اختصاص دارد اما آغاز اصلی رمان را می‌توان در قطاری دانست که جیکب را از وطنش دور می‌کند تا او را به مقصد بعدی خود یعنی تحصیل در کمبریج برساند. روایت عمدتاً از قول زنانی که با جیکوب روابطی دارند بیان می‌شود:

زنانی مانند کلارا دورانت که فرزندان طبقه‌ی میانی جامعه‌اند. زنانی سرخورده، غمگین، آگاه به مسائل و گاهی عاشق و شیدا. جیکوب در آرامش پیشاجنگ دلبسته‌ی هنر و ادبیات می‌شود، اما نه ادبیات روز. او حقیقت را در آثار ویرژیل و افلاطون می‌داند، افرادی در سنه‌های گذشته. همین خصلت جیکوب او را به مردی کلاسیک، سرسخت و در عین حال جذاب برای زنان تبدیل می‌کند.

بخش قابل توجهی از رمان اتاق جیکوب روایت بحث‌ها و مجادلات مردان جوان دیگر با جیکوب است. بحث عمده‌ی این مردان جوان و امیدوار بر سر چیستیِ هستی، ارزش نویسندگان، تفاوت سلیقه‌ی آن‌ها در انتخاب مردان بزرگ، آینده‌ی خویش و برحق بودن تمدن مدرن یا کهن است. آنها در رسیدن به پاسخ پرسش‌ هایی که مطرح می‌شود جدیت به خرج می‌دهند و این باعث می‌شود دریچه‌های بسیاری در مقابل خوانندگان باز شود.

بخشی از متن کتاب

کنتس راکسبیر آن سرِ میز، تک و تنها با جیکوب نشسته بود. شامپاین حاضر بود و غذا مهیا. کنتس لوسی با اشتها غذا می‌خورد. بینی‌اش به شدت به بو حساس است، به نوعی خود در جستجوی آن است. لب زیرینش با خطی سرخ، متورم به نظر می‌رسید. چشمانش ریز، ابروهایی حنایی رنگ و غبغبی بزرگ داشت. پشت سرش پنجره رو به میدان گراسونور باز می‌شد.

مال پرات ایستاده بود و گل بنفشه می‌فروخت. خانم هیلدا توماس دامنش را بالا می‌کشد و از خیابان عبور می‌کند. یکی اهل والورث و دیگری از پوتنی؛ هر دو جوراب ساق بلند مشکی پوشیده بودند. با این تفاوت که خانم توماس، پالتوی خزی روی دوشش انداخته بود و دوشیزه راکز بیرا خوش پوش‌تر به نظر می‌رسید. مول شوخ طبع بود، اما گستاخ و لجباز؛ کمی هم احمق. هیلدا توماس با گوشه و کنایه سخن می‌گفت.

کاسه‌های پایه‌دار در سالن پذیرایی و پنجره‌ها بسته بودند. دوشیزه راکسبیر با ابهت خاصی چاقو در دست گرفت و خیلی با صلابت تکه مرغش را برید و از جیکوب شخصاً عذرخواهی کرد. از باکسل سرپیشخدمت پرسید: «کیست که می‌آید؟» – درشکه دوشیزه فرتلمیر است بانوی من. یادش آمد که برای اطلاع از سلامتی ارباب نامه‌ای به او بنویسد. جیکوب با خود اندیشید که چه پیرزن گستاخی‌ست. شراب روح بخش بود.

به خودش می‌گفت “پیرزن” – «باعث افتخار است که با یک پیرزن ناهار را صرف کنم» که بسیار هم از او تمجید می‌کند. درباره جوزف چامبرلین و آشنایی قبلی‌اش با او صحبت کرد. گفت جیکوب باید به دیدار یکی از افراد مشهور زمانه خود برود. سپس دوشیزه آلیس به همراه سه سگ که قلاده‌شان را به دست داشت وارد شد، جکی به سوی مادربزرگش خیز برداشت تا او را ببوسد،  باکسل با تلگرامی وارد شد و جیکوب هم سیگاری برداشت.

پیش از آنکه درشکه بایستد، اسب سرعت کم کرد، پریشان شد، منحرف شد، دوباره آرام گرفت، به راه شد، خیز برداشت و کمی آن طرف‌تر ایستاد. زمین و زمان در هم پیچید. گویی راکب و مرکب یکی شده بودند و این سوار بود که خود می‌تاخت، هوا را می‌شکافت و پیش می رفت، دشت فراخ، بدن ورزیده و عضلانی، هنوز تویی که می‌تازی، آرام و خاموش، چشم‌ها نافذ. جوش و خروش آرام گرفت. اسب رام شد… (ص84 کتاب اتاق جیکوب)

نقد کتاب اتاق جیکوب

روایت کتاب اتاق جیکوب پراکنده است، زیرا جنبه‌های مختلف زندگی جیکوب را از طریق دیدگاه‌ها و خاطرات شخصیت‌های مختلف بررسی می‌کند. وولف به جای پیروی از یک طرح خطی سنتی، از سبک جریان آگاهی برای کندوکاو در افکار و تجربیات جیکوب استفاده می کند.

این رمان با جیکوب در کودکی شروع می شود و او را در دوران تحصیل، دانشگاه و بزرگسالی دنبال می‌کند. روابط او با اعضای خانواده، دوستان و علایق عاشقانه را بررسی می کند. وولف از طریق این تعاملات به موضوعاتی مانند شکل گیری هویت، انتظارات اجتماعی، نقش های جنسیتی، عشق، از دست دادن و گذشت زمان می‌پردازد.

همانطور که ما سفر جیکوب را از جوانی تا بلوغ دنبال می کنیم، شاهد مبارزات او با خودیابی در میان جهانی همیشه در حال تغییر هستیم. نثر غنایی وولف هم رویدادهای بیرونی شکل دهنده زندگی جیکوب و هم تأملات درونی او درباره هستی را به تصویر می کشد. کتاب اتاق جیکوب در حالی که به پرسش‌های عمیق درباره هویت و جایگاه ما در جامعه می‌پردازد، یک تجربه ادبی منحصر به فرد را به خوانندگان ارائه می‌دهد.

کتاب های پیشنهادی

تعداد بازدید: 332 بار

Virginia%20Woolf%20 %D9%88%DB%8C%D8%B1%D8%AC%DB%8C%D9%86%DB%8C%D8%A7%20%D9%88%D9%88%D9%84%D9%81 1

عنوان کتاب: اتاق جیکوب (اتاق جیکب)

جز برترین آثار نویسندگان زن

جز برترین آثار داستانی جریان سیال ذهن

نویسنده: ویرجینیا وولف

مترجم: متین کریمی

تعداد صفحات کتاب: 180 صفحه

زبان کتاب: فارسی

حجم فایل: 14.12 مگابایت

نوع فایل: PDF (ZIP)

منبع: شهرکتاب

دکمه دانلود قابل مشاهده برای کاربران ویژه:

نوشته‌های مشابه

ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد مجموعه شعرهای فروغ فرخزاد می باشد که در صد و دو صفحه گردآوری شده است و به صورت رایگان در اختیار کاربران عزیز شهر کتاب قرار گرفته است. فروغ فرخزاد در دوران زندگی‌اش در دوره حکومت محمدرضا شاه پهلوی، سانسور نشد، اما...
بروزرسانی: 8 ماه قبل
تعداد بازدید: 3660
من و ماتیلد با پس اندازی که داشتیم خانه ای خریدیم که فاصله زیادی با محله سابقمان نداشت و از آنجایی که تازه در این شهر جدید و محله ای که دوستش داشتیم ساکن شده بودیم، دلمان می خواست...
بروزرسانی: 12 ماه قبل
تعداد بازدید: 139

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *